Силно понижение на раждаемостта в Европа, което до голяма степен се дължи на икономическите сътресения на континента, отчете Евростат.

През 2008 г. множество европейски страни изпаднаха в икономическа рецесия, характеризираща се с внезапно свиване на брутния вътрешен продукт. Но тогава надеждите за бързо възстановяване бяха големи. В резултат не са отчетени промени в раждаемостта спрямо предходната година.

Сега икономиката на еврозоната отново е в рецесия. Но за разлика от предишната криза, тази има тежки демографски измерения, при това в цяла Европа.

Според данните на Евростат общият коефициент на плодовитост на европейците е започнал да намалява след въвеждането на първите икономии, като със задълбочаването на кризата буквално се е сринал. През 2011 той е намалял в 24 от общо 31 изследвани европейски държави.

С малки изключения въпросната тенденция е налице и при броя на живородените деца. Общият брой на живородените бебета в Европа е спрял да се покачва. В периода от 2008 г. до 2011 г. живородените са намалели с 3.5 на сто, до 5.4 млн.

Броят на страните, отчели спад през 2011 г. спрямо предходната година, пък се е увеличил от 1 до 26.

Докладът на Евростат предупреждава, че негативната демокрафска тенденция придобива опасни размери.

През 2011 г. е регистриран коефициент на раждаемост от 1.3 в няколко държави – Унгария, Полша и Румъния. Предполага се дори, че раждаемостта в тях към момента е под това ниво.

В периода от 2006 г. до 2008 г. плодовитостта в Източна Европа започва да се възстановява, но рецесията слага край на този процес.