Българи ще могат да работят без ограничения в Белгия, като границите пред трудовия пазар падат още на 1 януари, а решението за това ще бъде гласувано през следващите три дни в Брюксел.

Това става ясно от информация на EuroActive, в която се посочва, че отново България се разглежда в пакет с Румъния по отношение на трудовите ресурси.

Цитиран от изданието, депутатът Ивайло Калфин коментира, че българските граждани никога не са оказвали натиск върху трудовите пазари на която и да било страна, нито са затруднявали социалните системи на страните-членки на Европейския съюз. Настоящите проблеми на ЕС не са следствие на това, че повече страни се присъединиха към него и е много неправилно да се изправят бариери пред новите членки, като тези за трудовите пазари. С отварянето на границите за работа се допринася за по-голяма ефективност и конкуренция, смята още Калфин.

И докато Белгия омекна за рестрикциите си към българските и румънските работници, то Холандия отстоява позицията си, че такива не трябва да бъдат свободно допускани в страната. Наред с това Испания вдигна летвата за румънците, позовавайки се на високата безработица и финансовата криза, налегнала държавата, а Великобритания е категорична в това, че държи на рестрикциите, които е издигнала да важат до края на 2013 година.