Лятото е горещо, а? В дни, когато температурата доближава 40 градуса на сянка е уместно да си припомним един факт: жилищата, в които живеем, допринасят за това да ни е горещо. Става дума и за хилядите боядисани в тъмни цветове покриви на сгради.

 

Черната повърхност абсорбира значително повече електромагнетична радиация. Черни са не само покривите, а и асфалтовите настилки. Те са предпоставка за подсилване на нетърпимата жега. Климатолозите отдавна говорят за градски топлинни острови – например в Барселона средните минимални температури са с 2.9 градуса по-високи от тези в селски район в съседство. В центъра на Ню Йорк топлинният остров е 2.7 градуса по-висок спрямо предградията.

 

Всяка година само в градовете на САЩ 1000 души загиват заради екстремната жега – но добрата новина е, че има сравнително лесно решение на проблема. Няма нужда от партиен консенсус, за да боядисаш покрива си бял, коментира активист от Ню Йорк.

 

Освен всички останали ползи, това ще спести на хората много пари. Охлаждането на сградите заради топлинните острови в градовете води до 5 до 10 % по-високи разходи за електричество. Известно е, че 25% от енергията в света се поглъща от сградите, така че пространството за икономии с бели покриви е голямо.

 

Статистиката сочи: покрив покрит с бяла боя отражава 90% от слънчевата светлина, по сравнение с 20% при черните покриви. Ако температурата на сянка е 32 градуса Целзий, черният покрив ще се нагрее до 82 градуса. В зависимост от типа на сградата, стаята само заради черния покрив може да се нагрее до 45 – 50 градуса. Разбира се, трябва да се включи климатикът.

 

Но ако покривът беше бял, стаята в посочения пример няма да е по-топла от 37 градуса, а вътрешните помещения в сградата могат да поддържат температура и 27 градуса.

 

Изчислено е, че ако в 11-те най-големи градове на САЩ покривите бъдат боядисани в бял цвят, може да се спестят 7 гигавата енергия, тоест да се затворят 14 големи електрически централи и да се спестят 750 млн. долара.


Бившият президент Бил Клинтън е известен привърженик на идеята за бели покриви и при всеки удобен случай изтъква, че те са един от онези сценарии, при които всички печелят: свиват се разходите, създават се работни места и икономиката получава стимул за развитие.

В някои от доброволните бояджийства, организирани от Демократическата партия, са се включвали до 150 души, изтъква активистът. Всичко, което ви трябва, е бояджийски валяк, малко слънцеотразителна бяла боя и желание – казва той.

Ако само 5% от покривите по света се боядисват бели всяка година, всички покриви ще станат бели през 2030 г. По този начин ще се избегне отделянето на 24 милиарда тона въглероден диоксид – точно толкова, колкото светът е излъчил през 2010 г. Тоест една негативна година вредно човешко въздействие ще бъде заличена.

Макар че активистът, публикувал възвание за повече бели покриви в Reuters не повдига този въпрос, уместно е да се попитаме: какво става през зимата? Черните покриви водят до поглъщане на повече слънчева топлина, т.е. по-ниски разходи за енергия през зимата.

Учените са се занимавали с този проблем. Изчислена е, засега за САЩ, и географската линия, северно от която не е изгодно покривите да се боядисват бели. С изключение на части в няколко северни щати, цялата територия попада в „бялата зона“.

Ще е много полезно да се определи тази линия също и за България.