В крайна сметка, както ползите така и разходите за нетрадиционните монетарни политики са несигурни, по всяка вероятност, те също така се променят с времето, в зависимост от фактори като състоянието на икономиката и финансовите пазари, както и степента на предишните покупки на активи от Фед, заяви днес председателят на Федералния резерв на САЩ, Бен Бернанке в реч в Джаксън Хол.

Но нерестриктивните парични политики са важна подкрепа за икономическото възстановяване, като същевременно спомагат за поддържане на ценовата стабилност.

 

Към юли, равнището на безработица е спаднало до 8.3% от цикличен връх от 10%. И въпреки периодичните опасения за дефлационни рискове, от една страна и многократните предупреждения, че улесняването на паричната политика ще възпламени инфлацията, от друга страна, ръстът на потребителските цени остана близо до целевото ниво от 2%. Инфлационните очаквания на Комисията за отворени пазари остават стабилни.

 

Ключови сектори като производството, жилищната политика и международната търговия показват подобрение, както и условията на финансовите и кредитните пазари.

 

Независимо от тези положителни признаци, икономическата ситуация очевидно е далеч от задоволителна. Равнището на безработица остава с повече от 2 процентни пункта над това, което повечето членове на FOMC виждат като нормално в дългосрочен план. Освен това процесът на създаване на нови работни места е болезнено бавен. И това ще продължи да бъде така, освен ако икономиката не започне да расте по-бързо.

 

В настоящия контекст, нетрадиционните политики не могат да постигнат сами по себе си това, което по-широк и по-балансиран набор на икономически решения може, по-специално, те не могат да неутрализират данъчните и финансови рискове, пред които е изправена страната.

 

Когато се преценяват ползите и разходите за алтернативни политически подходи, обаче, ние не трябва да губим от поглед страшните икономически предизвикателства, пред които е изправена нашата нация.

 

През последните пет години, Федералният резерв е действал в подкрепа на икономическия растеж и насърчаване на създаването на работни места, и е важно да се постигне по-нататъшен напредък, особено на пазара на труда.

 

Като се вземат в предвид несигурността и ограниченията на политическите инструменти, Федералният резерв ще вземе необходимите мерки за по-силно икономическо възстановяване и устойчиво подобряване на условията на пазара на труда в контекста на ценовата стабилност.