Енергийното министерство на САЩ организира 518 милиона долара кредит на производителя на оборудване за соларни централи Solyndra – който банкрутира. Затова със сигурност взетото в сряда решение да се гарантират над 1 млрд. долара кредит за два нови соларни проекта, плюс 156 милиона директни субсидии за обещаващи, но рискови проекти в сферата на възобновяемата енергия, ще срещне опозиция в Конгреса – пише New York Times.

Крайният срок за подаване на заявления за получаване на държавни кредитни гаранции за ВЕИ проекти изтича в петък, 30 септември. До тогава се очаква да потърсят – и получат – кредитни гаранции проекти за почти 5 млрд. долара.

Проектите, които бяха гарантирани от държавата вчера, са следните. За Соларен енергиен проект Crescent Dunes в Невада се гарантират 737 млн. долара. В рамките на това начинание ще се създаде соларна инсталация, но без познатите панели, трансформиращи слънчевата светлина в електричество. Вместо това ще се инсталират 17 500 огледала, които ще се въртят спрямо хода на слънцето през деня и ще насочват слънчевите лъчи към висока 200 метра чисто черна кула. Вътре в кулата има сол. Топлината от разтапянето на солта ще служи за производство на пара от кипяща вода, а парата ще прави електричество. С тази техника слънчевата енергия може да се използва в часовете, когато слънцето не свети. Планираният капацитет на инсталацията е 110 мегавата.

Други 337 милиона долара се гарантират на проект със соларни проекти близо до Феникс, който обаче използва нова система за трансформация на електричеството в променлив ток, който се предава по електропроводите. И за двата проекта кредитният риск се преценява като нисък, тъй като те ще произвеждат електричество много време занапред и то може да се продаде даже преди инсталациите да са построени. За разлика от тях, фалиралата Solyndra произвеждаше хардуер, който нямаше толкова бърза реализация. Правителството очаква двете компании да генерират печалба и да си върнат заема.

Не така стоят нещата със субсидиите. Правителството на САЩ признава, че рискът от тотален провал при тях е висок – но потенциалните ползи също са много големи. 60 изследователски проекта, идеи с потенциал да внесат коренна промяна в сектора, ще получат общо 156 милиона. Сред тези идеи са растения, произвеждащи в листите си горивни молекули и генератори, които не се нуждаят от редкоземни материали.

Докато основните критики на привържениците за бюджетни икономии са насочени срещу ниско рисковите кредитни гаранции, те сякаш пропускат субсидиите за рискови проекти, повечето от които със сигурност ще се провалят. Енергийното министерство е заимствало този модел за рисково финансиране от Пентагона, чиято Агенция за проекти на военни изследвания създаде например Интернет. Енергийният й еквивалент, Агенцията за проекти за нови изследвания, известна като Arpa-e, вече разпредели 365 млн. долара между 120 компании – всяка от които получи между 2 и 3 милиона.

Има и резултат: една от финансираните компании откри способ за намаляване наполовина на производствената цена на силициевите чипове в кристалните соларни клетки. Единадесет от финансираните от Arpa – e компании са привлекли допълнително още 40 млн. частен рисков капитал.

Проект за генна модификация на тютюневи растения, в чиито листа ще се създават горивни молекули, получава 4.8 милиона долара. 3.7 милиона е субсидията за производители на лъжлив лен /Camelina/, които възнамеряват да увеличат двойно добива от декар на гориво, което би могло да замести самолетния керосин. 14 институции и фирми получават кредити за разработка на магнити от типа, използван във вятърните генератори или автомобилните мотори, но с понижен разход на редкоземни материали. 14 подхода към един проблем – все единият ще проработи. А ако има повече от едно решение – още по-добре.