Шефът на Федералния резерв Бен Бернанке даде сигнал за края на 10-годишната традиция, която спазва резерва за методите си за справяне с криза на финансовите пазари след като сегашните турбуленции очевидно промениха облика на най-твърдо отстояваните принципи от централните банки в регулацията и монетарната политика.

Властите трябва да помислят отново дали регулацията и намаляването на лихвените равнища успяват да се справят с опасния феномен "балон" на имотния и капиталовия пазар, който поставя в риск цялата икономика, коментира Бернанке снощи. Той предупреди и че може би банковият сектор е съсредоточен в твърде малко ръце, въпреки банкрутите и сливанията, на които станахме свидетели.

Без съмнение след като се измъкнем от настоящата криза ще обсъдим много внимателно този въпрос и възможностите за неговото решение, обяви шефът на Фед.

Изнесените данни за спада в продажбите на дребно през септември и очакваните цифри за безработицата и промишленото производство накараха трейдърите да залагат, че Фед отново ще понижи лихвите след като миналата седмица вече го направи в синхрон с Европейската централна банка, Банк ъф Ингланд и три други централни банки.

Добро нещо е, че главният икономист на държавата прилича на жаден за знания студент за причините и корените на Голямата депресия, защото това ще амбицира всички умения, инструменти и въображение на Федералния резерв, за да излезем от тази каша, коментира Крис Ръпки, главен икономист на Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. в Ню Йорк.

Правителствените усилия да бъдат успокоени финансовите пазари и да се проследят причините за кризата вероятно няма да доведат до моментален икономичски възход, каза Бернанке.

Стабилизирането на финансовите пазари е основната стъпка, но дори тя да даде резултата, който очакваме, възстонавовянето на икономиката като цяло няма да стане веднага, застрахова се Бернанке. Той заключи, че икономическата активност ще загуби потенциала си за известно време.

Източник

Bloomberg