Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке иска да знае дали американците са щастливи, предаде Асошиейтед прес.

Щастието може би е също толкова важно за измерване на икономическия напредък, колкото да се знае дали инфлацията е ниска, а безработицата - висока, каза Бернанке. Икономиката не означава само пари и материални блага. Икономиката означава и разбиране и насърчаване на "увеличаването на благополучието", допълни той.

Бернанке и служителите на ФЕД разчитат на доклади за заетостта, потребителските разходи и други икономически данни, когато вземат важни решения за американската икономика.

"Трябва да търсим по-добри и по-преки измерители на икономическото благополучие", обясни ръководителят на американската централна банка в изказване за конференция на икономисти и учени в Масачузетс.

Точно сега обаче малко американци биха казали,че са щастливи от икономическото положение. През юли безработицата в страната нарасна до 8,3 на сто, а от началото на годината икономическият растеж силно се забави. Самият Бернанке определи икономическото възстановяване като "отчайващо бавно", когато говори пред Конгреса на 17 юли, припомня БТА.

Той отбеляза практичната и трудна задача да се измерят субективни емоции. Досега повечето опити включват изследвания, при които на хората се поставя въпросът дали са щастливи и какво допринася за щастието им. Тези изследвания установяват няколко постоянни фактора - физическо и психическо здраве, стабилност на семейните и общностни връзки, усещане за контрол над собствения живот и възможности за активна почивка.

Бернанке отбеляза още няколко въпроса, чиито отговори би искал да знае - доколко сигурни се чувстват американците на работното си място, до каква степен са уверени в бъдещите си професионални перспективи и доколко семействата са подготвени за финансови шокове.

Тези индикатори "биха били полезни при измерването на икономическия напредък или неуспех, както и при обясненията на вземането на икономически решения", допълни Бернанке.