Председателят на Фед Бен Бернанке не даде насока, за това, кога ще спрат количествените улеснения. Така очакванията на инвеститорите за сигнал, който да им даде ясна посока за формиране на тренда, не се сбъднаха.

 

Това развитие на ситуацията е донякъде изненадващо, но е логично. Бернанке вече изчерпа наличните монетарни инструменти. Фед не може да понижи основния си лихвен процент, който е на нулеви нива. Количествените улеснения са надули баланса на централната банка до рекордни стойности. Така че всеки следващ ход ще бъде в подкрепа на долара. А скъпият долар не е добър за експорта на САЩ. Ето защо Фед вероятно ще се въздържа от промени в политиката си, поне докато икономиката на САЩ не отчете по-бърз растеж.

 

Снощи Комисията за отворени пазари запази непроменен основния лихвен процент на Федералния резерв в САЩ на рекордно ниско ниво от 0 до 0.25 на сто.

 

Решението беше очаквано. "Лихвата ще остане непроменена, докато безработицата е над 6.5%, а инфлацията - под 2.5%", коментира председателят на Фед Бен Бернанке.

От централната банка потвърдиха отново намерението си да продължат да изкупуват държавни облигации и ипотечни ценни книжа на стойност 85 млрд. долара ежемесечно.

Според Комитета по отворени пазари икономическата активност в САЩ за първото полугодие регистрира "скромен" растеж при прогноза за "умерен" такъв.

Решенията на Федералния резерв са подкрепени почти единодушно от 12-членния борд, с изключение на Естер Джордж, която ръководи банката на Фед в Канзас Сити. Според нея: "Продължителното стимулиране на икономиката може да доведе до засилване на рисковете и финансов дисбаланс в бъдеще".