Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке призова световните сили от Г-20 да координират по-внимателно икономическите си политики, в опитите им да подсилят глобалната икономика.

На обръщение по време на конференция на Южнокорейската централна банка, Бернанке заяви, че съществува необходимостта от "разширено международно сътрудничество", докато правителствата правят капитален ремонт на правилата на пазарите след настъпването на световната икономическа криза.

Финансовите министри от Г-20 ще се срещнат в Бусан, Южна Корея, по-късно тази седмица, а разговорите най-вероятно ще бъдат свързани с продължаващото изплуване от глобалната криза.

Подсилването на международната финансова система и уверението, че финансовите институции са внимателно регулирани, добре капитализирани, ликвидни и прозрачни, ще изисква разширено международно сътрудничество, заяви Бернанке.

Министрите от Г-20 ще дебатират и продължаващата европейска дългова криза, която повдигна въпроса за силата на глобалното икономическо възстановяване. Лидерите на страните от Г-20 ще се срещнат в Канада в края на юни.

Според Бернанке централните банки по света са изправени пред деликатната задача да решат кога да започнат с вдигането на лихвите и изтеглянето на спасителните планове.

Затягането на кредитите може да попречи на възстановяването на икономиките на отделните страни.

Изчакването прекалено дълго пък може да ускори инфлацията и да предизвика вълна от нови спекулации, като довелите до бума в жилищното строителство, чийто балон впоследствие се спука с унищожителни последици, каза още Бернанке.

 БГНЕС