Лидерите на страни от Европейския съюз постигнаха споразумение по пакта за финансова стабилност. На срещата си в Брюксел вчера те демонстрираха единодушие за това, че занапред не следва да се допуска свръхзадлъжняване на която и да е от страните, за да се разреши проблемът с дълговата криза и да се гарантира, че повторение на ситуацията няма да има.

Споразумението, под което държавните финансисти ще сложат подписите си през март, регламентира отговорността, с която страните се нагърбват занапред. Там е разписан и механизъм за мониторинг на процесите. Всяка държава се задължава да въведе бариера, отвъд която не трябва да задлъжнява, както и да приеме строги законови правила, които да гарантират спазването на тази бариера.

Общността въвежда нови правила за гласуване на важните решения, както и механизъм за незабавни корекции, при кризисни ситуации в някоя от държавите.

Пактът за финансова стабилност ще консолидира бюджетите на 25 страни от Европейския съюз, включително и 17-те страни-членки на еврозоната. Единствено Великобритания и Чехия желаят да останат вън от пакта. Той влиза в сила веднага след като 12 държави го ратифицират.

На срещата си в Брюксел вчера европейските лидери се договориха за превръщането на Европейския стабилизационен механизъм в перманентен помощен фонд, с който общността да разполага при кризи. Окончателното привеждане в действие на механизма, в който има ресурс от € 500 млрд., може да се извърши още през месец юли.

Инженер на фискалния пакт е Германия, чийто лидер Ангела Меркел вчера нарече стореното "малка, но решителна стъпка напред, която ще възстанови доверието в нас". В момента Европа е под натиск от страна на САЩ, Китай и Международния валутен фонд, които са силно загрижени от опасността за глобалната икономика, която европейската дългова криза създава.

Тази опасност изглежда все по-голяма заради липсата на консенсус по въпроса какво да се прави с Гърция. Вчера изказванията по адрес на страната бяха остри и заплашителни. Продължават заканите, че Гърция може и да не получи следващия транш от обещаната й парична помощ. В същото време натежават проблемите на Португалия, чиито финанси се влошават.