Индикативната стойност на магистрала "Хемус" е над 800 млн. евро, прогнозната стойност на лот "3" на магистрала "Струма" е между 800 млн. и 1 млрд.евро.

Грубата сметка показва, че средствата от цялата оперативна програма "Транспорт" едва ли биха стигнали за финансиране на двата обекта. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, цитирана от БТА.

Министърът каза, че заедно с националното съфинансиране бюджетът по оперативната програма "Транспорт" е около 1,5 млрд. евро. Тези средства трябва да се разпределят между три основни оси, чрез които приоритетно ще се инвестира в инфраструктура.

Магистрала "Хемус" е в програмата на правителството и е приоритетен инфраструктурен проект за нас, но да твърдим, че евросредствата ще стигнат и за "Хемус", е нереалистично, каза министърът. Тя добави, че по тази причина ще се мисли за други начини на финансиране на магистралата.

Министърът припомни, че средствата за изграждане на "Струма" през този програмен период са дадени, при условие че страната се ангажира да доизгради магистралата през следващия програмен период.

По отношение на възможността за въвеждане на тол такси за финансиране на изграждането на АМ "Хемус", Терзиева каза, че правителството и министерството работят в посока към намаляване на различията между регионите.

В никакъв случай не бихме допуснали Северна България да плаща някакви такси за ползване на пътища, а южна - да не плаща, заяви министърът. Тя съобщи, че съвместно с министерството на транспорта се разработва стратегия на цялостния транспорт и само на нейна база и на анализи ще се вземат съответните политически решения.