Социалните партньори не постигнаха консенсус за увеличаването на минималната работна заплата от 1-ви април догодина и за по-висок размер на линията на бедността – това стана ясно след заседание на комисията по доходите и жизненото равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По време на заседанието социалният министър Тотю Младенов представи предложенията на правителството, според които минималното възнаграждение да се увеличи от 270 на 290 лева от 1-ви април, а новият размер на линията на бедността да бъде 236 лева.

Работодателските организации не подкрепят новото увелечение на минималната работна заплата от 1 април догодина с изключение на Конфедерацията на работодателите и индустриалците и Съюза „Възраждане", обясни за Дарик Мика Зайкова от КТ „Подкрепа".

По думите й бизнесът не е съгласен и с предложението за праг на бедност и искат да е 218 лв.

От своя страна синдикатите настояват за вдигане на минималната заплата на 290 лв. от 1 януари вместо от 1 април. Синдикалните организации подкрепят предложената линия на бедност от 236 лв., тъй като тази стойност е с 25 лв. по -висока в сравнение с досегашния размер от 211 лв. Линията на бедността покрива задоволяването на така наречените минимални жизнени потребности.