Нормите за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони са въведени през 1987 г. Сградите, които са проектирани и изпълнени преди 1987 г., не са в съответствие с изискванията за сеизмична осигуреност. Независимо от последното, тези сгради също имат степен на устойчивост на сеизмични въздействия, съобразена с действащата към съответния момент на проектирането им нормативна уредба.

 

За територията на гр. София преди влизане в сила на Нормите от 1987 г. сградите са се осигурявали чрез проектиране на конструкцията им за устойчивост на VII степен по скалата на „Медведев-Шпонхойер-Карник“.

 

След 1987 г. са въведени по-строги правила за оразмеряване на строителните конструкции на сгради за осигуряването им на сеизмични въздействия, като степента е повишена на IX.

 

Инвестиционните проекти за сгради включват и проектна част „Конструкции”, с която се осигуряват изискванията за сеизмична устойчивост на сградите. Тази проектна част се изготвя единствено от проектанти-конструктори, притежаващи доказан опит и квалификация като такива, което от своя страна е осигурено с придобита от тях Пълна проектантска правоспособност по реда на Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране.

 

Предвид строгите изисквания за оразмеряване на строителната конструкция на сграда с оглед способността й да поеме всички натоварвания, вкл. сеизмични, така изготвеният проект по част „Конструкции” се проверява допълнително от физическо лице, упражняващо технически контрол.

 

За изготвения инвестиционен проект за сграда се извършва и допълнителна оценка за съответствието със съществените изисквания към строежите, което за част „Конструкции” се явява трета проверка, потвърждаваща, че за проектираната конструкция е осигурено поемане на всички натоварвания, вкл. сеизмични.

 

След изпълнение на всички описани условия инвестиционният проект се одобрява от главния архитект на общината и се издава разрешение за строеж.

 

В процеса на строителството отговорност за спазване на вече одобрения инвестиционен проект по част „Конструкции” носят строителят, техническият ръководител, проектантът–конструктор, който е длъжен да упражнява авторски надзор по време на строителството, и лицето, упражняващо строителен надзор на строежа.

 

По данни на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, земетресението от нощта на 21 срещу 22 май е от по-ниска степен от тази, за която са оразмерени и изпълнени конструкциите на сградите в гр. София и цялата страна. Доказателство за това е, че нанесените щети са незначителни и няма нещастни случаи.

 

Разбира се всичко това се отнася само за законни сгради с надлежно издадени строителни книжа и такива, по които през годините не са правени нерегламентирани конструктивни промени.