16:53 часа

След разочароващата информация, че броят на новите безработни в американската икономика се увеличава, индексите на американските фондови борси се лутаха 10 минути накъде да поемат. Технологичният Nasdaq пръв избра да се движи нагоре, след като Netflix, компания за Интернет телевизия и платено гледане на филми, прескочи котировката от 200 долара за акция. Индексът съответно нарасна с 0.43% до 2751 пункта.

При Dow Jones за първите 10 минути от американската търговия надделяваха мечките, след което инвеститорите се окопитиха и индексът се движи около вчерашните нива на 11995 пункта. S&P 500 се надигна с 0.12% до 1298 пункта. Вероятно днешната сесия ще е волатилна.

Статистиката за 51 хил. повече нови безработни в САЩ през миналата седмица по-сериозно се отрази на цената на петрола. Американският WTI се търгува вече при цена 87.07 долара, докато брентът продължава да поскъпва при 98.72 долара за барел.

Доларът възстанови част от загубите спрямо евро, но продължава да е в неизгодна позиция, при разменен курс евро/долар от 1.373. Йената се смъкна по-сериозно, след като S&P понижи кредитния рейтинг на Япония, до 82.845 йени за долар. Златото струва 1335.5 долара за тройунция.

Инвестиционната логика отчита, че слабите резултати на трудовия пазар означават повече решителност от страна на Федералния резерв в прилагането на мерките за количествени улеснения на икономиката. Това означава на първо място подкрепа за пазара на акции и евентуално оскъпяване на суровините. Относно ефекта върху щатската валута, според някои анализатори изкупуването на облигации от страна на Фед означава слаб долар, но други възразяват, че количествените улеснения ще стимулират икономиката и в крайна сметка фундаменталните фактори ще са благоприятни за зелените пари.

Доловената заплаха, идваща от несекващата безработица, в момента е подкрепа за долара и по друга причина. Инвеститорите, следвайки оптимистичната вълна, прехвърлиха активи от сигурните долари в акции и суровини. В момента отново започват да се търсят долари, което подкрепя щатската валута - въпреки несигурните икономически данни. 

10:52 часа

След силните резултати от вчерашната сесия, в която индексите на фондовите борси в Еявропа затвориха с близо 1% ръст, в началото на европейската търговия в четвъртък преобладава предпазливостта. Германският DAX се покачва с 0.2%, до 7141 пункта, като начело е Volkswagen, акцията поскъпва в електронната система XETRA с 1.6%. На пода на борсата във Франкфурт, ръстът при „народната кола“ се ограничава до 0.5%.

В Лондон FTSE100 пада с 0.05% до 5967 пункта, а в Париж CAC40 расте с 0.08% до 4052 пункта. По-сериозни движения в котировките днес има при шведската компания Hennes&Mauritz, която губи 6.3%, и при швейцарския производител на медицинско оборудване Novartis, който се понижава с 2.57%. И двете дружества губят инвеститорско доверие заради неудовлетворителни печалби през четвъртото тримесечие.

След изненадващото решение на рейтинговата агенция S&P да намали суверенния дългосрочен кредитен рейтинг на Япония, йената рязко се смъкна. Японските пари загубиха 0.8% спрямо долара до 82.875 йени за долар, и 0.5% спрямо евро до 113.23 евро.

Единната валута също пострада от всеобщата тръпка на страх, пробягала по пазарите, и се смъкна до 1.3656 долара, или с 0.42%. Паундът се понижи с 0.2% до 1.59 долара. Златото също е във възход, като днес поскъпва с 8.4 долара до 1342.9 долара за тройунция, доставка след три месеца. Но това на практика няма толкова връзка с кредитния рейтинг на Япония, а е реакция ан отслабващия долар, както и техническа корекция след стремглавото спускане до под 1330 долара за тройунция.

Петролът пое надолу, с 0.45% спад при брента до 97.47 долара за барел и 86.62 долара за барел WTI, спад 0.8%. Причината за това може да се намери в ръста на запасите, установен вчера от официалния доклад на енергийната статистика на САЩ. Трупащите се запаси не съответстват на темпа на икономическо възстановяване, така че тексаският лек суров петрол губи стойност. От друга страна, премията на сорта брент вече става рекордна, което натежава и върху търгувания в Лоднон петрол.


8:22 часа

Нищо ново не каза на инвеститорите Федералния резерв на САЩ, който снощи направи дългоочаквано изявление за състоянието на икономиката. Според централната банка на САЩ не е наложително да бъде променяна основната лихва и така тя остава на рекордно ниското й равнище, зададено в рейнджа от 0 до 0.25%.

Наред с това се запазват предварително обявените параметри на програмата по изкупуване на държавни облигации за $ 600 млрд.

В обръщението си от ФЕД наблегнаха върху два наблюдавани от тях фактора, които правят впечатление. Единият е ръста в цените на суровините, който обаче не се очаква да даде особено отражение върху инфлацията в САЩ, която остава ниска. Вторият фактор е по-доброто икономическо състояние на страната, което е видно от ръста, но това бе споменато със забележката, че той не е напълно достатъчен, за да донесе сигурност и то такава, че да се видят подобрения на пазара на труда.

Изявлението на ФЕД имаше мигновен ефект върху представянето на долара във валутната търговия. След като бе успял леко да натисне еврото, доларът бързо се предаде на основните си съперници. Йената поскъпна от ¥82.26 на ¥82.14, а еврото се покачи от .3706 на .3703.

Напрежението от очакването на ФЕД даде газ и на капиталовите пазари. Щурмът в първите минути от отварянето на Wall Street изстреля водещия индекс DJIA над психологическата летва от 12 000 пункта. Това се случва за пръв път от август 2008 година. Към края на сесията обаче сините чипове не успяха да удържат ръста и завършиха с минимално повишение.

DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.07% до 11 985 пункта.
S&P 500 INDEX добави 0.42% до 1 296 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX порасна с 0.74% до 2 739 пункта.

Азиатските пазари също са на положителна територия, като новините, които се отразяват позитивно на търговията идват от Япония, Южна Корея и Австралия.

Износът на Япония е нараснал повече, отколкото се очакваше през декември. Данните, оповестени тази нощ, показаха, че ръстът е от 13% спрямо предходния месец. Експортът към Китай, който е най-силният търговски партньор на Япония, е скочил с 20.1%.

Южна Корея също извади данни за търговския си излишък, който към края на ноември е $ 2.11 млрд. , благодарение на ръста при износа.

Австралийската премиер- министърка Джулия Гилард обяви въвеждането на еднократен данък, чрез който да бъде подпомогнато възстановяването на страната от наводненията. Очаква се данъкът да добави 1.8 млрд. австралийски долара към фонда, който трябва да покрие общо $ 5 млрд. щети в държавата. Ставката на облагане варира между 0.5 до 1% в зависимост от облагаемия доход.

Така водещите индекси в Азия са на зелено.

NIKKEI 225 расте с 0.80% до 10 484 пункта.
HANG SENG INDEX добавя 0.35% до 23 926 пункта.
CSI 300 INDEX отскача с 1.68% до 3 028 пункта.

Интересно, в азиатската сесия акциите на Toyota Motor Corp. не пострадаха от новината, че дружеството изтегля от пазара 1.7 млн. автомобили с дефект. Акциите на дружеството растат с 1.18% до ¥3 440 за лот.

На стоковите пазари петролът завърши с ръст в щатската сесия, с което сложи край на шест поредни дни на загуби. Отрази му се статистиката за продажбите на нови жилища в САЩ, които въпреки спада на годишна база, отчитат силен месец декември. Фючърсите за доставка на лек американски петрол през март поскъпнаха с $ 1.14 до $ 87.33 за барел. В този час, по време на азиатската сесия, суровината се търгува с лек спад от 14 цента до $ 87.19 за барел лек американски и $ 97.28 за барел от сорта брент.

Движение се наблюдава в търговията със злато. То поскъпва с $ 11.50 до $ 1 346 за тройунция.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!