Безработицата в Съединените щати през юни е скочила с 467 000 души, като данните са неочаквано високи. По този начин общата безработица за страната е достигнала 26-годишен връх или 9.5%. Икономисти коментираха, че данните са показателни за това, че възстановяването на икономиката ще бъде много бавно и постепенно.

Министерството на труда на страната съобщи, че въпреки отслабващата рецесия компаниите искат да се застраховат и да ограничат разходите си докато не усетят, че ситуацията е вече стабилизирана. Това предполага, че през следващите месеци безработните в САЩ ще продължат да се увеличават. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за 363 хил. души без работа през миналия месец.

Общо 14.7 млн. са хората без работа в САЩ.

Икономистът и президент на ClearView Economics Кен Мейлънд заяви, че не се отказва от прогнозата си, че рецесията ще си отиде до края на годината Той каза: Най-вероятно ни остават още два месеца.

От началото на рецесията през 2007 г. над 6.5 млн. души са загубили работата си, а работната седмица е паднала до средните 33 часа. Yahoo