Предстои приемането на промяна в нормативната уредба, която ще даде възможност на пенсионните фондове да инвестират директно на развиващи се пазари като Русия, Бразилия, Китай, Индия, Индонезия и ЮАР. Комисията за финансов надзор е написала предложението си за изменение в съответната наредба, където списъкът на държавите, в които ще бъде разрешен прекият достъп, се увеличава.

Дали обаче това е повод за тревога на БФБ? Има ли опасност пенсионните фондове да изтеглят парите си от българската борса, която им донесе почти нулева доходност през тази година, и да ги насочат към по-перспективните пазари?

Всъщност, тази стъпка към разширяване на инвестиционния кръгозор на големите инвеститори у нас, дойде по тяхно настояване. Техните причини да поискат това са няколко.

Първо, директното инвестиране на тези пазари спестява разходи. И в момента има възможност да се печели от ръста на тези пазари чрез купуване на дялове от фондове, които следват търговията там. Когато се даде нормативна възможност за прескачането на посредниците, тези разходи ще бъдат спестени.

На второ място тази опция ще даде възможност за по-гъвкава игра. "Ние не искаме да можем директно да инвестираме на тези пазари, защото съществува непосредствена необходимост от това, а за да може когато възникне такава необходимост, да можем да го направим бързо и без допълнителни разходи", сподели пред DarikFinance.bg участник от пазара.

Той насочва вниманието ни и към възможността за диверсификация, която е третата причина, поради която нормативната промяна ще бъде добре дошла за фондовете, особено ако се приеме в пакет с нови тълкувания на текстовете за инвестициите в рамките на Европейския съюз. Ако вземем за пример водещият индекс на борсата във Франкфурт - DAX, то това означава, че фондът е ограничен да инвеститора до 30-те компании в него. С увеличаването на хоризонтите, ще се даде още по-голям размах на инвестиционните стратегии на фондовете.

Според анализаторите от пазара няма защо да се притесняваме, че когато ръцете на фондовете бъдат развързани за директни инвестиции в Китай и Бразилия, например, БФБ ще пропадне още повече.

"Не мисля, че инвестициите на БФБ ще бъдат засегнати от средства, които отиват в Китай, например", е мнението на Цветослав Цачев от Елана Трейдинг. "Нови пазари в чужбина са алтернатива на вече разрешените за пенсионните фондове. В САЩ има много листнати акции на китайски компании или борсово-търгувани фондове с вложения в азиатската страна. С течение на времето ще има диверсифициране на активите към тези пазари, но в следващата една година не очаквам осезаема промяна в портфейлите на фондовете", посочва Цачев.

В анализаторския отдел на Карол Капитал Мениджмънт са на същото мнение, с добавката, че Българската фондова борса е тясна за пенсионните фондове, с оглед на което промените могат само да бъдат приветствани.

"По наши наблюдения пенсионните фондове не са толкова активни на БФБ от 2008 година насам. За това си има логично обяснение и разбира се не можем да им се сърдим", коментират Даниел Ганев, портфейлен мениджър и Георги Георгиев, главен анализатор в Карол Капитал Мениджмънт.

"Местната борса с критично ниски обороти и ликвидност вече е тясно дори за българските взаимни фондове, камо ли за големите институционални инвеститори. Ние винаги сме приветствали по-голяма свобода на инвестиране, а главната част от нашите продукти също традиционно инвестират зад граница. С последните промени на пенсионните фондове се разрешават директните инвестиции на нови emerging markets, но е факт че през последните години институционалните инвеститори всъщност предпочитат да инвестират на тези пазари индиректно – чрез ETFи, които представляват кошници от акции от определен регион или сектор. Така че, едва ли тази законодателна промяна ще доведе до някаква промяна на пазара", успокояват от Карол. 

В положителния ефект на тази промяна е убеден и Владислав Панев от Статус Капитал. "Въобще не е опасно за БФБ ако пенсионните фондове получат възможност за директин инвестиции на нови пазари. Ако те намерят компания на БФБ, която да е подходяща за техните портфейли, то фондовете имат достатъчно лимити, за да инвестират в нея. А и конкуренцията ражда качеството. Нека да имат по-разнообразни възможности", приветства Панев.

В момента проекта за промяна в нормативната уредба, която на практика ще либерализира инвестициите в чужбина, е минал на първо четене в Комисията за финансов надзор и предстои да бъде окончателно възприет до края на годината.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!