Водещите световни компании в областта на рудодобива BHP Billiton и Rio Tinto подписаха договор за обединяване на техните западноавстралийски подразделения за добив на желязна руда. Компанията се надява, че създаването на съвместното предприятие /СП/ ще бъде завършено през втората половина на 2010 г. Цената му е 116 милиарда долара.

Добивът на СП се очаква да достигне 350 милиона тона желязна руда годишно, което е повече отколкото на лидера в отрасъла – бразилската Vale. Компаниите са внесли съответните молби в Европейската комисия и в австралийската Комисия по конкуренцията и потребление. Принципната договореност за обединението на желязнорудните активи на двете компании беше достигната през юни.

По-рано бе съобщено, че според договореностите, СП се създава на паритетни начала. За да се достигне съотношението 50 на 50, BHP трябваше да доплати на Rio 5.8 милиарда долара в брой. В новото споразумение, обаче не се говори за никакви доплащания от страна на BHP. Синергийният ефект от сделката се оценява на 10 милиарда долара.

Съществена пречка пред създаването на СП е протеста на редица производители на стомана в Европа, които се обърнаха към Европейската комисия с молба внимателно да се анализират последиците от обединението. Според тях, създаването на СП ще доведе до поскъпване на цената на желязната руда. Rio и BHP заемат съответно второ и трето място в света по добив на желязна руда след бразилската Vale. БГНЕС