17:24 часа

Вече трета седмица продължава възходът на американските индекси. Стартът в понеделник донесе ново повишение, като технологичният Nasdaq добавя 0.96% до 2338 пункта, широкият Standard & Poor’s 500 се покачва с 0.79% до 1134 пункта, а DJIA се надига с 0.78% до 10691 пункта.

Биковете надигнаха глава, след като голямата строителна компания Lennar съобщи за по-високи от очакваното печалби. Също така няколко очертаващи се сделки по придобивания на технологични компании раздразниха апетита на инвеститорите към акции.

Според анализатор на Bloomberg, търсенето може да се засили още повече. Позитивен сигнал е, че строителните компании продължават да печелят. Когато започнат да се купуват повече домове компаниите ще се напълнят със свежи пари, ще могат да изплащат дивиденти и да гледат за нови пазарни възможности. Тази тенденция ще се засилва, според анализатора.

В Европа индексите също се повишават, като германският DAX добавя 0.33% до 6230 пункта, а в Лондон FTSE100 печели цял процент до 5563 пункта. В Париж ръстът на борсата е 0.63% до 3745 пункта. Повод на биковете дават енергийните акции, автомобилните компании и технологичният сектор.

Сред позитивните новини за САЩ днес се нарежда официалното изказване на бюрото за икономически изследвания, че рецесията в страната е приключила през юни 2009 г.

В текущ план, стимулиращо действа индексът за пазара на жилища на NAHB, който през септември не се е понижил.

10:36 часа българско време

Европейските борси започнаха седмицата с повишения, като индксите отбелязаха следната промяна

DAX + 0.39% до 6933 пункта

FTSE100 +0.72% до 5547 пункта

CAC40 +0.72% до 3748 пункта

Оптимизмът се дължи вероятно на намаляващите притеснения за състоянието на европейската икономика и отшумяването на дълговата криза. Позитивен сигнал е и окончателното затваряне на кладенеца на BP в мексиканския залив, причинил най-големия морски разлив на петрол в историята на САЩ.

Очакванията за по-висок икономически растеж в еврозоната, който бе преценен на 1.8% за 2010 г. от европейските статистици, също действа благоприятно на фондовите пазари в Европа.

В Азия най-големият пазар на Япония е затворен заради национален празник. Това понижава активността на останалите пазари и индексите се движат с малки отклонения.

 

08:39 часа българско време

Фондовият пазар в Азия като цяло днес показва слаба активност, като предстоящите икономически данни от САЩ карат инвестиорите да бъдат предпазливи. Днес пазарите в най-големия регионален пазар на Япония са затворени заради национален празник.

 Понеделник започна с разпродажби на акциите на банките и на ресурсните компании. След това доверието отново се завърна, като индексът Hang Seng в Хонконг отбеляза лек растеж от 0.1% до 21 993 пункта, а шанхайският CSI300 се покачва с минималните 0.01% до 2861 пункта.

Водещият австралийски индекс S&P/ASX 200 се понижи с 0.4% в унисон с очакванията за по-високи лихви от австралийската централна банка, като минният гигант Rio Tinto загуби 0.9% от стойността си. Спадът в цената на петрола в Ню Йорк повлече и акциите на BHP Billiton, най-големия производител на петрол в Австралия.


Борсите в Азия няма да се преработят през тази седмица. В Китай те ще са затворени от сряда до петък. В Корея няма да работят от вторник до четвъртък. Тайван ще почива в сряда, а Хонконг и Япония в четвъртък.