Най-големият специалист по облигациите, Бил Грос, който управлява активи за $ 250 млрд. във фонда PIMCO, използва сравнение с американския футбол, за да покаже какъв е инвестиционният му модел за месец март. Той посочи, че ще наблегне на дефанзивната игра и ще следи внимателно потенциалните рискове от спадове в икономиката. Освен това Бил Грос обръща внимание на нарасналото търсене на капитал от страна на правителствата.

През последните 30 години Федералният резерв и останалите централни банки по света действаха офанзивно като печатаха пари, понижаваха доходността по държавните облигации и създаваха фалшивото усещане за стабилност в монетарните системи. Ето защо при промяната, която се извършва в момента с тези ниски лихви, освен умения да атакуваш, ще бъдат необходими и умения да играеш в защита, посочва Грос.

Ниската доходност по облигациите вместо да освободи капитал за инвеститорите започна да води до намаление на дохода на домакинствата и да понижава корпоративните печалби, като наред с това чупи историческите бизнес модели в банкирането, паричните пазари и индустрията на пенсионните фондове.

С други думи, дойдоха лоши времена за пенсионерите, които разчитат, че лихвата от средствата, които са спестявали през годините, ще им бъде достатъчна, за да покриват разноските си. Покупателната способност на потребителите е намалена. Ето защо според шефа на PIMCo сега е удачно да се излезе от рискови активи като например инвестиции в развиващи се страни. Вместо тях един от фондовете на PIMCO - PIMCO Total Return Fund през януари е заложил близо 50% от активите си в американски ипотечни книжа и 38% в съкровищни облигации и техни деривати. С това Бил Грос затвърждава позицията си, че ралито на съкровищните ценни книжа е изчерпано, което означава, че дела на този тип книжа следва да бъде понижен в инвеститорските потрфейли.