Представете си свят, в който можете да си купите всяко нещо, без никой друг да разбере. Без банки, без такси, без данъци. Няма защо да се тревожите от инфлацията и че днес парите ви струват по-малко от утре.

 

Дигиталната валута биткоин обещава всички тези неща. И въпреки че все още е далеч от постигането на което и да е от тях, тъй като нейната стойност е нестабилна и се използва от малко хора, тя дава големи надежди, според CNN.

 

"Ако има алтернативи на долара, това може да е една от тях", коментира бившият американски конгресмен Рон Пол. Щом хората започнат да използват биткоините масово, виртуалната валута "ще остане в историята като разрушител на долара", смята той.

 

Наистина е малко вероятно биткоинът да замени долара или другите, контролирани от правителствата валути, но той може да се превърне в един вид универсална алтернативна парична единица, която да се приема навсякъде по света. Валута, която е неуязвима за инфлацията, причинена от печатането на пари и която заобикаля банките.

 

Дори икономистите, приемащи силата на централните банки, подобно на тези от Мичиганския университет, признават потенциала на биткоина. Според тях той показва, че има търсене на електронния вариант на парите в брой.

 

Биткоинът е само първият опит да бъдат нарушени валутните граници на света. Ebay с PayPal планира да пусне международна дигитална платежна система.

 

Милиони африканци, особено в Кения, извършват плащания само чрез изпращането на текстови съобщения един на друг. Най -широко използваната система за целта е M-PESA. Тя позволява на хората да заобикалят банките с техните такси и по електронен път да прехвърлят пари в брой. Някои дори използват мобилни минути като форма на валута.


Дигиталните плащания значително улесняват международната търговия на дребно, тъй като не се влияят от валутните курсове и от тромавите банкови регулации и такси. При това те позволяват на хората да пазаруват в региони, където достъпът до банкови услуги е ограничен, а носенето на пари в брой може да бъде опасно.

 

Биткоинът обаче има едно важно предимство. За разлика от другите системи той не изисква достъп до други данни освен дигиталните адреси – ID, на участниците в сделката.

 

При това системата на биткоините е проектирана да действа плавно и да ограничава паричното предлагане, което я прави по-малко податлива на инфлацията.

 

Но не очаквайте правителствата и банките да оставят биткоина да се превърне в глобална валута толкова лесно. Финансовите институции ще загубят бизнеса си, ако хората спрат да използват техните системи за разплащане, а централните банки като Федералния резерв на САЩ, ще загубят способността си да влияят пряко върху икономическата активност.