Бившият анализатор от инвестиционната банка Голдман Сакс / Goldman Sachs / Евгений Плоткин беше осъден на близо 5 г. затвор. Причината е участието му в злоупотреба с вътрешна информация, донесла му милиони долари.

Съдията разпореди на Плоткин да бъде наложена глоба от 10 хил. долара и да му бъдат конфискувани 6.7 млн. долара, които са незаконно спечелени пари.

Плоткин трябва да се яви в затвора до 15 март, а съдията определи престъплението като "ненадмината злоупотреба с доверие".

Преди време Плоткин призна, че е виновен в организиране на престъпна схема и за осем случая на злоупотреба с вътрешна информация. По-голямата част от сумите е била засечена от федералните власти, които замразиха банкови сметки след разкриване на измамата.

Съдебното преследване започна, след като регулаторните власти забелязаха необичайно висок обем на търговията преди обявяването на сливане и откриха, че пенсионирана шивачка в Хърватия, леля на подсъдимия, е натрупала над 2 млн. долара.

Възможно най-големият срок при подобни обвинения е 165 години затвор, но признаването за виновен дава възможност за много по-малка присъда.