Министерството на земеделието и храните (МЗХ) обяви за фалшива дипломата за висше образование на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Калина Илиева.

Министерството се е свързало с българското посолство в Берлин и с немското посолство в София, както и с административния секретар на Висшия институт по техника и икономика в Берлин, за който Илиева твърдеше, че е завършила.

„За голямо съжаление информацията се потвърждава. Аз разговарях и с министъра на образованието, тъй като те са легализирали тази фалшива диплома, да могат да стартират процедура за изясняване на случая”, казва министър Мирослав Найденов.

Министърът на земеделието е разговарял още и с главния прокурор Борис Велчев, тъй като МЗХ е изпратило до прокуратурата сигнал за спешна проверка.

„Докато не приключи проверката, това, което мога да коментирам, е, че информацията се потвърждава, а за това какви ще бъдат евентуалните последствия, ще бъде направена през почивните дни спешна консултация с юристи по европейско право за евентуални последствия от това, че г-жа Илиева е подписвала документи като изпълнителен директор в ДФЗ”, каза Найденов.