Бизнес климатът в България изненадващо се влошава през юни след 5 поредни месеца на подобрение. Благодарените на покачването на оптимизма сред предприемачите показателят премина над дългосрочната си средна стойност и достигна най-високите си нива от 2008 г. насам.

През юни обаче той се понижава с 0.7 пункта спрямо нивото си от май поради по-неблагоприятния бизнес климат в търговията на дребно и сектора на услугите.

В промишлеността нещата остават почти без промяна. НСИ регистрира леко намаление на настоящата производствена активност, като и очакванията на промишлените предприемачи за дейността през следващите три месеца са по-умерени.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла.

През юни бизнес климатът в строителството също остава приблизително на нивото си от май. По мнение на строителните предприемачи настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца са благоприятни.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и финансовите проблеми.

По отношение на продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

В търговия на дребно бизнес климатът рязко се влошава. Показателят пада с 2.7 пункта спрямо май, което се дължи на влошените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Прогнозите им за развитието на бизнеса в отрасъла през следващите шест месеца обаче са благоприятни.

Същевременно и очакванията им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца остават оптимистични макар и по-резервирани в сравнение с май.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене са основните фактори, ограничаващи развитието на дейността в отрасъла. Очакванията на търговците са цените да останата без промяна в следващите 3 месеца.

Бизнес климатът в сектора на услугите намалява с 0.9 пункта поради по-неблагоприятните очаквания на мениджърите за състоянието на предприятията през следващите 6 месеца.