През миналата година NASA окончателно се отказа от совалките. Зачестилите инциденти с американските космически кораби за многократна употреба, последният, от които беше произведен преди 20 години, принудиха агенцията да търси алтернатива.

И тя я намери. На 31 май тази година компанията „Технологии за изследване на космоса“ или накратко SpaceX, извърши успешно първата си тестова мисия до Международната космическа станция.

Вчера стартира и втората мисия, вече за доставка на части и продукти, която се извършва с капсула, наречена „Дракон“.

Управляемата капсула беше изстреляна с ракета Falcon 9 от космодрума Кейп Канаверал във Флорида.

Това е първата от 12-те мисии поръчани от NASA на SpaceX, за които американската космическа агенция ще плати на частната компания общо 1.6 млрд. долара.

Ако всичко върви успешно, капсулата трябва да достигне до Международната космическа станция на 10 октомври. Там тя ще остане скачена в продължение на две седмици.

Дракон“-ът ще се завърне на земята на 28 октомври, като се планира да бъде приземен с помощта на парашути в Калифорния.

Капсулата е единственото средство в света в момента за връщане на товари с големи обеми от Международната космическа станция, като това включва и експерименталните проекти.

Дракон“ е натоварена с близо 500 кг. запаси и консумативи, които ще се използват в 166 научни проекта, от които 63 ще стартират с пристигането на капсулата. На връщане тя ще пренесе около 350 кг. научни материали, включително резултати от изследвания на човешкото здраве, биотехнологиите и др, както и 230 кг. хардуер.

Досега само 4 държавни агенции са изпращали собствени кораби до международната станция – на САЩ, Русия, Япония и Европейската космическа агенция.

 

След демонстрационния полет през май, настоящата мисия на „Дракон“ ще влезе в историята като първия комерсиален космически полет до Международната космическа станция.