Държавата да финансира студентите, а не университетите, това е едно от предложенията за кардинална промяна в образователната система, което Българската стопанска камара ще отправи към кабинета.

Според зам.-председателя на камарата Камен Колев държавата в момента финансира образование, което не трябва на обществото и икономиката. Българската Стопанска Камара ще предложи на правителството пакет от мерки, с които да се подобри образователният сектор.

Бизнесът изпитва сериозна нужда от специалисти в инженерните науки, заяви БСК.

Според директора на центъра за професионално образование към Българската стопанска камара Даниела Симидчиева през последните три-четири години с 50 процента е намалял броят на студентите, които започват обучение в специалности, свързани със здравеопазването.

По данни на камарата най-желани за студентите през последните години са специалности като стопански науки и публична администрация.

Наблюдава се застаряване и феминизиране на учителската професия. Проблем е и фактът, че никой в страната не разполага с точни данни колко деца не посещават училище. Това води и до задълбочаване на проблемите при малцинствата, коментира още Симидчиева.

От БСК предлагат да се лишават от всички социални помощи семействата, чиито деца не ходят на училище. Сред останалите предложения са финансирането на всички учебни заведения от предучилищно обучение до висше образование да бъде на брой ученици.

Сред идеите на БСК е и финансирането само на студенти, които са нужни на българската икономика.