Общините и държавата трябва да разплатят дълговете си към бизнеса - за това призова пред Дарик зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Според него през цялата минала година институциите са дължали на изпълнителите на обществени поръчки над 350 млн. лева, по-голямата част от които на общините.

От своя страна от сдружението на общините се похвалиха пред Дарик, че влизат в новата година с по-малко дългове към бизнеса, отколкото в началото на 2012 г.

За бизнеса е изключително важно да получи дължимите му пари, за да може да се разплати със своите длъжници и да запази работните места, категоричен беше Камен Колев. "През цялата 2012 година задълженията, които тези институции дължаха на бизнеса по изпълнени вече обществени поръчки, бяха от порядъка на 350-360 млн. Те бяха далеч от тези върхови стойности от преди две години, но все пак това е една значителна сума. И трябва да кажем, че по-голяма част от тези задължения се дължи от общините на бизнеса", обясни той.

"По веригата тези 350-360 млн., които постоянно се дължат, те биха могли да разплетат междуфирмена задлъжнялост от няколко милиарда", уточни още Колев.

От своя страна пред Дарик изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова заяви: "Тази година, до края на ноември имаме официален отчет, това са 172 млн., но моите експертни прогнози са, че при всички случаи ще влезем с по-малко от 160 млн. Тоест през декември отчитам, че и Министерство на финансите има определен принос. Бяха отпуснати няколко допълнителни за отделни общини ресурси за погасяване на просрочие", коментира тя.

Чавдарова призна, че сдружението няма представа на какъв принцип са раздадени допълнителните субсидии, с които част от общините да покрият свои задължения. Чавдарова не се нае да коментира дали разпределението е на база партийната принадлежност на кмета, но бе категорична, че за първи път въпросът не е обсъден със сдружението.