Монополистите и компаниите, предоставящи обществени услуги, да публикуват отчетите си, независимо дали са публични дружества или не. За това настояват от Асоциацията на индустриалния капитал и Икономическия и социален съвет.

Според тях тези текстове трябва да бъдат записани в Европейския акт за единен пазар. Това означава, че независимо дали дружествата за електроразпределение, ВиК-услуги и други са на борсата, или не, те ще трябва да разкриват отчетите си Ето обяснението на д-р Милена Ангелова от АИКБ:

„Има много дружества, които доставят услуги на хората и не са публични, така че когато се води дебатът за цените на тока, за цените на парното, за цените на водата, това се случва като в една черна кутия. Тоест доставчиците на услуга казват ние имаме високи разходи, защото инвестираме, държавата казва да, но не можете да вдигате цените, защото хората и бизнесът не могат да ги посрещнат. Да, но хората и бизнесът нямат възможност да проверят коя страна е права и какво да бъде реалното решение“.

От бизнес организацията призовават българските власти да настояват за единна данъчна основа в Европейския съюз, а не за ставка – т.е. обхватът на облагането да е един и същ, но процентът на данъка – различен.

„Това, което нас ни притеснява като страна, е склонността на някои стари страни членки да разширяват дебата за данъчната основа и по посока на единна данъчна ставка, като в момента основните мотиви са, че Ирландия имала 12 процента корпоративен данък и това било твърде малко. За щастие никой не се сеща, че България има 10 процента и не ни дават като негативен пример в това отношение. Но в тази насока ние настояваме българското правителство да да отстоява нашия национален интерес, тъй като именно ниските данъчни ставки са основно предимство в страната“, каза Ангелова.

Ангелова допълни, че българската страна трябва да настоява за по-голяма достъпност на банковите услуги; да се предприемат мерки за по-голяма мобилност на хората и най-вече при обучението на младите хора.