Родният бизнес гледа на кризата с розови очила. Мениджърите ни са най-големите оптимисти в Централна и Източна Европа, сочи проучване на международната одиторска компания "Делойт".

66,7% от финансовите директори у нас са уверени, че фирмите им ще просперират. Това обаче не означава, че не са наясно с тежката икономическа ситуация. Близо 72% от мениджърите са на мнение, че несигурността в Европа е висока и не рискуват при взимането на решения за инвестиции.

"Това е предпазлив оптимизъм - внимателни към заплахите и отворени към възможностите", коментира шефът на "Делойт България" Васко Райчев. Очевидно родният бизнес изповядва източната философия, че трудностите са и шанс. Неслучайно китайците използват един и същи йероглиф за криза и възможност.

Проучването обхваща икономическите прогнози на 362-ма финансови директори от страните от ЦИЕ - Полша, Унгария, Словакия, Румъния, Чехия, Хърватска и България. Около 65% от анкетираните родни експерти посочват, че през 2013 г. икономиката ни ще се движи между нулев растеж до спад на БВП от 1,5%.

Около 25% очакват ръст между 1,5% и 3%, а 5% - рецесия. 5% от анкетираните очакват догодина икономиката ни да нарасне с над 3%. Такъв оптимизъм се среща само у нас.

Данните съвпадат с проучването на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати, което класира родния бизнес под номер 5 по оптимизъм в Европа. Тогава обаче председателят на БТПП Цветан Симеонов коментира, че едва 20% от фирмите у нас са имали реална представа за бизнес средата, ако се съпоставят прогнози и реални резултати.