В бъдеще хората ще мигрират там, където има по-малко пушачи, по-малко затлъстели хора, гарантиран достъп до чиста питейна вода и повече служители, работещи на пълен работен ден. Това е част от картината, съставена от анализаторите на социологическата агенция Галъп, провела мащабно проучване в САЩ за това кой ще бъде най-добрият щат за живеене в бъдеще.

От Галъп са извели 13 метрики, които според тях ще бъдат определящи като мотиви за хората когато избират къде да живеят. В периода 2 януари 2011 - 30 юни 2012 година от агенцията са интервюирали 530 хил. души в Щатите, а на финала е съставена и класацията, според която Юта се представя най-добре и заема първото мяст.

Юта е един от двата щата в САЩ, в който най-сериозно се преследват вредните навици като тютюнопушенето. Лесен е достъпът до чиста питейна вода и е гарантирано, че това благо ще е на разположение и в бъдеще. В щата има надзорна инспекция, която предпочита да си партнира с работниците, а не толкова с работодателите. Там може да се научи нещо ново и интересно всеки ден, а усещането на масата от хората е, че в повечето случаи нещата се подобряват и по-малко неща край тях се влошават.

Ето и кои са 13-те метрики на Галъп и защо според агенцията те ще стават все по-важни за хората:

Броят на хората, наети на пълен работен ден при един работодател - според Галъп това е признак на добра среда за създаване на заетост. Според специалистите работата на пълен работен ден води до по-висок Брутен вътрешен продукт и подобрява благосъстоянието. Регионите, които са в състояние да създадат точно такъв тип заетост, привличат най-талантливите експерти и така се създават предпоставки за икономически растеж.  

Индекс на икономическото доверие - в регионите, където то е високо, жителите са по-оптимистично настроени по отношение на това в какво състояние се намира икономиката сега и в какво състояние може да бъде в бъдеще.

Индекс на разкриваните нови работни места - в регионите, където нивото на този индекс е по-високо, работодателите повече наемат, отколкото да уволняват служители. По този начин позиционират района на пистата на растежа.

Надзор над работната сила - ключов елемент според Галъп е да се гледа на работника като на партньор, а не да се толерират предимно работодателите. Когато служителите са по-ангажирани в процеса на вдигане на производителността, това подобрява емоционалното и физическото им здраве.

Стандарт на живот- там, където хората са склонни да виждат стандарта си на живот като подобряващ се, там често има по-високо доверие в икономиката, по-ниска безработица и по-висока оценка за качеството на живот.

Градски оптимизъм - там, където хората казват по-често, че нещата около тях се подобряват и по-рядко, че нещата около тях се влошават, там обикновено има по-ниска безработица, по-добро качество на околната среда и по-голямо задоволство в общността от мястото, в което тя живее.

Нови неща за научаване - научаването на нещо ново и интересно всеки ден е критична психологическа потребност, която е една от най-търсените от обществата.

Лесен достъп до чиста вода и гаранция за опазването на ресурсите - жизненоважно за оцеляването на хората е достъпът до чиста вода, което пък е в пряка връзка с чистата околна среда.

Лесен достъп до места за спортуване и отдих - общностите, в които има запазени зони за спорт и отдих, както и добре изградена инфраструктура, страдат по-рядко от проблеми като затлъстяване или хронични болести на глава от населението. По-малка е и престъпността.

Затлъстяване - там, където и ма повече хора с наднормено тегло, се регистрира по-голяма смъртност, повече хронични болести, висок процент на онкологични заболявания.

Тютюнопушене - там, където има повече пушачи, там смъртността е по-висока, по-висок е рискът от сърдечни болести, инфарктни, рак, артеросклероза, артрити, диабет, преждевременна смърт и еректилна дисфункция.

Стоматологични услуги - по-слабата устна хигиена също се свързва с болестни състояния, което кара анализаторите от Галъп да преценяват като добри за живеене населените места, където достъпът до стоматологична помощ е лесен и евтин.

Лична оценка за бъдещето - там, където жителите са по-оптимистично настроените са собствения си живот в следващия 5-годишен период, там има повече оптимизъм.