Увеличението на парите за фонд „Инвитро" със 7 млн. лева бе отхвърлено от бюджетната комисия в парламента. Това стана по време на гласуването на второ четене на бюджет 2014 г. В същото време депутатите увеличиха парите на здравното министерство с 29 млн. лева, с които ще се финансират ваксини за следващата година.

Депутатите отхвърлиха идеята за намаляване на партийните субсидии, но изненадващо приеха предложението на всеки три месеца производителите на вятърна и слънчева енергия да се облагат с 20% такса върху приходите.

Очаквано депутатите приеха текстовете, според които от 2015 г. ще се възстановява данъкът върху доходите на физическите лица на хората с доход до минималната работна заплата.

Депутатите отхвърлиха предложението на депутата от Коалиция за България Георги Кадиев за намаляване на партийните субсидии наполовина - от 12 лева на спечелен глас на 6 лева месечно. В момента субсидии получават партиите, получили над 1% от гласовете на парламентарни избори, но според Кадиев - това трябва да се промени, както е в повечето европейски страни. Принципна подкрепа бе получена от ГЕРБ, но партията отказа да участва в гласуването.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ за да се приеме това предложение, както и всяко друго в бюджета, трябва да има разчет как ще се отрази то.

"Аз не мисля, че има Сметна палата, която ще ни направи сметка коя партия колко заслужава. Защото партиите са различни и с различен апарат. За БСП около 40 процента от субсидията отива за заплати, защото ние имаме тежък апарат. Партията на Светльо Витков има интернет сайт и това им е разходът", коментира Кадиев.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев се съгласи с аргументи на колегата си от БСП, но и изтъкна този да не се предприемат стъпки по въпроса. "Честно и почтено е това да стане преди едни нови парламентарни избори, за да е ясно тези, които участват вътре, каква субсидия ще вземат и кога", коментира той.

Няколко предложения в здравната сфера бяха отхвърлени от депутатите от бюджетната комисия. Сред тях е създаването на национална педиатрична клиника, което щеше да струва на хазната 10 млн. лева. Предложението за новата болница бе на ГЕРБ, както и идеята да се увеличат парите за фонд „Инвитро". "Не ни се иска да наливаме пари в нереформирани системи. Трябва да започне да се реформира тази система", каза той. От своя страна Даниела Дариткова от ГЕРБ напомни, че става дума не за системата на здравеопазването, а за асистираната репродукция, а тези средства се инвестират с определен резултат - повече бебета за България в условия, в който сме на едно от първите места по застаряване на населението в Европа. "Тук няма нужда от реформи, а от средства и инвестиции, за да може повече български семейства да се възползват от този фонд. Защото с това, което правите с бюджета за догодина, те ще бъдат наполовина", каза Дариткова.

Акцент в дебатите са намаляване на парите на по-малките ведомства. Любопитно предложение на Румен Гечев от БСП и Менда Стоянова от ГЕРБ беше да се увеличат парите на комисията за надзор на одиторите със 75 000 лева. Въпреки че депутатите отхвърлиха съвместното предложение на двамата депутати, финансовият министър Петър Чобанов пое ангажимент да намери парите. Голяма част от тях са за наем на сградата, което повдигна въпросът за парите, които държавата печели от наеми и харчи за наеми на различните институции. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев например обясни, че догодина омбудсманът ще бъде преместен в нова сграда, защото наемът на настоящата струва 750 000 годишно.