Федералният бюджетен дефицит нарасна на $ 454.8 милиарда в резултат на срива на цените на недвижими имоти и усилията за овладяване на икономиката. Това е най-високото му ниво в историята на САЩ. Предишният връх беше през 2004 г. $ 413 милиарда.

Икономистите предрекоха много по-лоши цифри за догодина. Според тях, през 2009-та дефицитът ще надхвърли $ 700 милиарда.

Спуска се сянка над щатската икономика. Страхът от продължителна рецесия трайно се е настанил у хората по целия свят. Ето какви данни се очаква да излязат днес:

  • Индустриалното производство се очаква да е намаляло още през септември, имайки предвид сривът на производителите на автомобили, мебели, строителни материали и други.
  • Броят на молбите за безработица се очаква малко да намалее, но все пак ще е над 400 000. Това е ниво, което показва задъхване на пазара на труда.
  • Потребителските цени са се повишили малко през септември, но в сравнение с миналата година са доста високи, допълнително обременявайки американците, които вече страдат от сривовете на цените на недвижими имоти и капиталови пазари.

Ето и сценарият, който все повече икономисти започват да чертаят:

Икономиката ще страда и през 2009-та, а в края на годината- началото на 2010 г. ще започне да се подобрява.