Бюджетният дефицит на САЩ се свива по-бързо от очакваното заради съживяването на икономиката и успеха на правителството да събере по-големи приходи от бизнеса, домакинствата и двете ипотечни компании, които бяха спасени по време на финансовата криза. Това пише Financial Times преди официалното обявяване на резултатите.

 

По неофициална информация на вестника свиването на дефицита е до $ 642 млрд. или редукция с 4%. Домакинствата са редуцирали дълговете си със $ 110 млрд. през първото тримесечие на тази година. Лошите заеми, които не се обслужват повече от 90 дни са спаднали от 6.3% на 6%.

 

Подобрението се дължи отчасти на по-големите приходи от данъци, както от бизнеса, така и от физическите лица. Наред с това ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac успяха да изплатят $ 95 млрд. на бюджета, който ги спаси от колапс в разгара на глобалната финансова криза през 2008 година. Принос за добрия резултат имат и икономиите на бюджетни разходи.

 

Това успокояване на ситуацията би трябвало да намали натиска върху Белия дом и Конгреса, които са притеснени в търсене на решение на проблема с дългосрочното финансиране. САЩ остава изправен пред заплаха от скок на разходите за здравеопазване и пенсии през следващото десетилетие.

 

В краткосрочен аспект обаче по-бързото свиване на дефицита означава, че се отлага във времето необходимостта от преразглеждане на тавана на допустимия държавен дълг, като ако нещата се движат с този темп, въпросът може да стане отново актуален чак през октомври или ноември. Financial Times посочва, че този лимит ще бъде достигнат още през следващите седмици, но финансовото министерство има право да използва някои необичайни инструменти за краткосрочно финансиране.