"Ние сме изправени пред една крайно нерационална икономическа ситуация, увеличаване на времето, което хората трябва да прекарват на пазара на труда и една голяма група от хора, които изобщо не могат да влязат на този пазар", предупреди депутатът от БСП Янаки Стоилов по време на обсъждането на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., върху който президентът Георги Първанов наложи вето с указ от 12 декември.

Стоилов подчерта, че в момента хората, които се пенсионират, получават пенсия, която е с размер на около 40-42% от заплатата, която са получавали.

Той посочи, че общата европейска цел е пенсиите да достигнат нива съизмерими със заплатите, и това не са "комунистически измишльотини" както заявява финансовият министър Симеон Дянков.

Той цитира френския президент Никола Сракози, че подход, който разчита единствено на бюджетни съкращения, рискува да тласне икономиката в рецесия и дори в депресия.

Депутатът от БСП попита управляващите защо не са афиширали намеренията си за промени в пенсионната система преди местните и президентските избори.

"Коректността в политиката изисква последователност и откритост. Тогава, ако българските граждани бяха ви дали същата подкрепа, която имате в момента, можеше сега да кажете, че сте получили обществения мандат", заяви Стоилов.

"Оказа се, че горчивите лекарства трябва да бъдат изпити сега и премиерът каза, че е по-добре те да бъдат поети наведнъж".

Според Стоилов обаче "терапевтичният ефект върху социалното здраве на болния може да се окаже много лош, когато дозите започнат да действат деструктивно върху икономическия и социален организъм".