Бюджет 2011 ще бъде гласуван на второ четене в ресорната парламентарна комисия две седмици, след като бе приет на първо четене от Народното събрание. Тогава обаче дебатите преминаха "под сянката" на форума, посветен на проекта "АБВ" на президента Георги Първанов. Така съществените дебати по макрорамката за следващата година бяха заменени с покани към премиера Бойко Борисов и дори към държавния глава да присъстват в пленарната зала.

Между двете четения на законопроекта за държавния бюджет трябва да бъде отбелязана по-високата осигурителна вноска от догодина - с 1.8 на сто. Липсата й в първоначалните тестове накара много от депутатите да смятат, че дебатите са безсмислени, защото не могат да се обсъждат истинските числа в бюджета.

Догодина брутният вътрешен продукт е изчислен на 77 млрд. лева или ръст от 3.6 на сто спрямо 2010 г. Според Симеон Дянков основните двигатели на растежа ще бъдат подобреното вътрешно потребление и външната търговия.

Догодина Симеон Дянков разчита на 25.844 млрд. лева приходи в хазната. Разходите пък ще бъдат на 27.807 млрд. лв. Бюджетният дефицит по консолидираната фискална програма се планира в размер на 1.963 млрд. лева, или 2.5% от прогнозния БВП. Средногодишната инфлация ще достигне 3.7 %.

Едно от основните обвинения към бюджета е, че липсват буфери, а прогнозите за икономически растеж са твърде оптимистични.

На първо четене законопроектът беше приет единствено с гласовете на ГЕРБ и Атака. От Синята коалиция гласуваха "въздържал се".