След пореден спор между министрите на отбраната и вътрешните работи с финансовия министър Симеон Дянков, военни и полицаи запазват привилегията да получават до 20 работни заплати обезщетение при пенсиониране или напускане. Вчера министър Дянков обяви, че работещите в общата администрация в МВР и Министерството на отбраната ще получават при пенсиониране по 10 работни заплати, а не по 20, както е било досега. Работодателските организации пък поискаха подобна мярка да се приложи и към военни полицаи, а не само за чиновниците. На последвалите разговори обаче беше решено тази мярка да бъде само за цивилните служители на двете системи. В интервю за Дарик военният министър Аню Ангелов посочи, че ако предложението на Дянков бъде прието, в системата на отбраната ще се случи масово напускане на военнослужещи.

Кога България ще изтегли контингента си в Афганистан и доволен ли е министърът, че е запазил привилегиите на военните?

Няма никаква икономия за 2012 година по отношение на привеждането на тази мярка в действие. Напротив, в резултат на промяната в условията на пенсиониране, по-скоро на обезщетенията, така също и с повишаване на изискуемия стаж за получаване на пенсия като военнослужещ, т.нар. ранно пенсиониране, ние направихме разчети и предвидихме, че ще излязат 2500 души още сега, ноември и декември. При това положение средно, ако разчетем, че техните обезщетения по сега действащия закон са 20 хиляди лева, това означава, че около 50 милиона лева Министерството на отбраната през 2012 година трябваше да плати за тези обезщетения.

От друга страна обаче, всички тези, които щяха да напуснат системата на Министерството на отбраната и въоръжените сили, щяха да отидат в НОИ. Те имат право да се пенсионират при сега действащия закон и всичко това, като разчетете какви пенсии те средно получават, техните пенсии са от порядъка на 400-450 лева, може да си направите сметка какъв натиск щеше да се окаже върху пенсионната система с оглед на излизането на такъв контингент от хора.

Но това, предполагам, са само хората, които биха се пенсионирали иначе през 2012 и 2013 година, нормално. Във връзка с факта, че по същество 50 процента им се намалява обезщетението, а не 25, тоест от 20 на 15 заплати, но в тези 15 заплати... тези заплати се намаляват с още 25 процента всяка една, това означава общо 50 процента намаление на обезщетенията. Можеше и много други офицери, сержанти да поискат да бъдат пенсионирани сега, при сегашните условия.

Тоест щеше да провокира масово напускане в армията.

Точно така. Това поставя под заплаха изпълнението на много сериозни дейности, които изпълняват въоръжените сили. Ако прибавите към това, което казвам за Министерството на отбраната, също и хората, които щяха да излязат от Министерството на вътрешните работи, да не говорим за магистратите, за които също беше предвидено да бъдат намалени от 20 на 15 заплатите... Всичко това щеше да доведе до голямо разтърсване на основните държавни институции - армия, полиция и съд.

Добре е, за да намалее натискът върху пенсионната система, да увеличим стажа от 25 на 27 години. Може би пак ще има известен натиск за напускане на армията, но той вече е управляем. И второто, което предложих аз, това е да се увеличи пределната възраст по закона за отбраната и въоръжените сили за всички категории военнослужещи, без две по звание. Това ще позволи всъщност тези хора да останат в армията, да не излязат на пазара на труда, от една страна, но от друга страна, и да не осъществят натиск върху пенсионната система, тъй като те автоматически имат право на пенсии.

А не смятате ли, че по този начин защитавате, както премиерът Борисов ги нарече, чантаджиите и в МВР, и в Министерството на отбраната.

При нас чантаджиите са цивилните служители, ако така мога да ги нарека, чантаджии. Държавните служители. И затова ние се съгласихме за държавните служители - да, нека онова, което те биха получили при пенсиониране, толкова заплати, колкото години са прослужили като държавни служител, но не повече от 20, да стане на не повече от 10, именно отчитайки тази разлика между това какво правят цивилните служители и какво правят военнослужещите в армията. И смятам, че това също е оправдано.

В този контекст можете ли да кажете какъв е броят на пенсионираните по Закона за отбраната служители на въоръжените сили, които работят в администрацията на военното министерство?

Не бих казал, че е много голям, но е достатъчно голям. Именно затова предложих онези, които вече са се пенсионирали по Закона за отбраната и въоръжените сили и са получили своите обезщетения, да нямат право на повторно обезщетение, вече работейки като държавни служители, тъй като се оказва, че това право вече са си го изконсумирали по времето, когато са напуснали военната служба. Това също ще окаже въздействие практически, реално изразено в пари по отношение на цивилните служители, макар че трябва да кажа, че те са още далеч от изконсумирането на това право.

В какъв смисъл? Имат още години...

В смисъл, че законът действа от десет години, сега е 11-а година, и освен това те придобиват право на пенсия не по ранно пенсиониране, а по нормалното пенсиониране, т.е. това означава 60 години за жените, 63 години за мъжете. Затова и казвам, че по принцип те не го използват. Става въпрос само за член 106 от Закона за държавния служител. Те имат други права като плащане на отпуск, който не е ползван, и други неща, те се запазват всички тия обезщетения - при телесна повреда, при други случаи. Защо нямам данни за бройката? Поради проста причина... нямаме информация кои са се пенсионирали и реално са упражнили правото си на пенсия. Това може да се вземе от Националния осигурителен институт.

Но и в НОИ я няма тази информация и на практика никой не знае...

Да, в НОИ не може да я няма тази информация. Има специален отдел в НОИ. Ако решите да я потърсите, трябва да ви я дадат.

Ами аз съм питал, но...

На броя на военните пенсии, които те изплащат, т.е. пенсии на военнослужещи. Те пък обаче не могат да дадат информация кои от тях работят все още. Но това не става въпрос само за Министерството на отбраната. Цялата система на ранно пенсиониране продължава да работи в редица учреждения, министерства, ведомства.

Миналата седмица в Съвета по отбрана разгледахте механизма за разпределяне на спестените пари от фонд "Работна заплата". Можете ли да кажете колко са тези спестени пари и на какъв принцип ще се разпределят в министерството?

Значи, колко са тези пари мога да ви кажа едва след като те бъдат изплатени, т.е. тук всичко зависи, дадено е право с тази методика при определени критерии кой работи добре, кой работи по-зле, кой работи много добре... всъщност всички директори и командири имат право да определят и да градират своите хора по това как са работили през годината и на базата на това те ще получат и съответно допълнително материално стимулиране. Нямаме в момента сумата, която бихме изплатили. Ще стане ясна, след като бъдат изплатени, след 20 ноември. Тогава мога да ви кажа каква сума сме заплатили за допълнително материално стимулиране. Не мога да ви кажа в момента точно каква е сумата на спестените пари. Ще ви кажа това нещо - за целия бюджет няма да имаме, мога да ви гарантирам, в края на годината, нито лев спестен, тъй като вие знаете, че следващата година имаме значително намаляване на бюджета, може на първо време да изглежда малко с 10 милиона, но вече няколко пъти стана ясно, че ще бъдат изтеглени от една френска банка по договор с Министерството на отбраната, сключен 2006 г., 82 милиона лева и те ще бъдат изтеглени трите месеца - януари, февруари и март, т.е. намалението на бюджета за Министерството на отбраната не е 10 милиона, колкото е по Закона за държавния бюджет, а на практика е 92 милиона.

А това по някакъв начин сега ще се отрази ли например върху присъствието на българския военен контингент в Афганистан? По-бързо ще бъде оттеглен българският контингент?

Не. Ние вече сме на крайния етап на разработената стратегия за нашето участие в Афганистан. Тази стратегия ще бъде представена в края на месец ноември на Министерски съвет за одобрение. Тя предвижда на три етапа постепенно намаляване на нашето участие в Афганистан. Вероятно през следващата година няма да има значително намаляване, а ще има само по отношение на няколко медицински екипа, които ние ще изтеглим от региони, където вече отговорността е предадена на афганистанските сили за сигурност, медицински екипи. Основно остават за 2013 г., вероятно някъде около 25 процента от сега действащия контингент там и до края на 2014 г. имаме намерение, по тази стратегия ще предложим съгласно решението на съвещанието на високо равнище тази операция да приключи успешно до края на 2014 г., ще изтеглим и оставащия контингент.

Това означава ли, че ние ще бъдем едни от последните, които ще изтеглят своите войници?

Е, не, аз ви казах, няма да бъдем последни. Всички постъпват така, всички намаляват контингентите си поетапно, постепенно. И Съединените американски щати включително, и всички останали.