Още в първия работен ден с новите правила за паркиране в София системата за SMS плащане блокира. Проблемите вече са отстранени от мобилните оператори, обяви кметът на града Йорданка Фандъкова.

От 1 септември синята зона обхваща само идеалния център на града, но плащането в нея струва два пъти по-скъпо или два лв. на час, с ограничение за престой до два часа. От днес е в сила и зелената зона в по-широкия център на София, където таксата остава по 1 лв. на час, с ограничение - до четири часа. Живеещите в центъра получиха гратисен срок и ще паркират безплатно автомобилите си до 1 октомври. След това годишната винетка за живеещите в синя зона ще струва 150 лв., а за зелена - 100 лв.

Проблемите със SMS паркирането сутринта са били с получаването на отговор за успешно заплащане в новите зони, уточни Йорданка Фандъкова: „Бързо са изчистени нещата. Нека хората да не се притесняват. Техните SMS-и са били приети, просто те не са били информирани обратно".

Столичният градоначалник каза, че е възложила да се провери новата маркировка, защото табели има само на входовете и изходите на улиците: „Не можем да искаме на всяка крачка да има табели, защото това загрозява и визията на града. В същото време хората трябва да са информирани".

От днес има цветна маркировка при навлизането в зона за платено паркиране, каза още кметът. Тя призова протестите на гражданите срещу новите правила да се водят в залите на Столичната община: „Не мога да приема, че ще се правят протести в момент, в който се води диалог, в който няма дори предложени конкретни решения".

Няма постъпило официално предложение от гражданите за по-евтина синя зона, каза още Фандъкова: „Сред предложенията има и такива, които не са много подходящи. Например, да се намали зоната за пешеходци на тротоарите".

Кметът припомни, че на сесия на Столичния общински съвет на 13-и септември ще се дискутират всички постъпили предложения по темата.