Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ през януари са отчели по-висок от очакваното ръст.

Миналия месец промишлените поръчки са скочили с 3% на месечна база, докато за предходния месец данните са ревизирани. Повишението тогава е било 1.2%, сочат данни на търговското министерство на Страната на неограничените възможности.

Ако, обаче, от общите поръчки се извадят транспортните, то промишлените поръчки всъщност са отчели спад от 0.6%, или най-голямо намаление от август 2009 г. насам, уточняват от ведомството.

Промишлените поръчки за януари са надути от 126-процентният скок на търсенето в сектора на авиацията. От Boeing съобщават за 59 поръчки на самолети, получени преди два месеца, които не са били отразени в доклада на министерството на търговията за промишлените поръчки през декември. През януари пък в Boeing са получени 10 заявки, уточняват от компанията.

Поръчките на моторни превозни средства и авточасти са намалели с 2.2% през януари, след като през предходния месеч отчетоха ръст от 5.5%. Поръчките на машини и оборудване пък са отчели рязък спад от 9.7%.

Според анализатори, капиталовите разходи вероятно продължават да се увеличават, но не с очакваните темпове. Фабриките пък вероятно ще ударят пауза на производството, след като в края на миналата година компаниите попълниха запасите си. Bloomberg