Колко пари са необходими, за да бъде човк богат в наши дни? Според инвестиционната компания Fidelity, цитирана от Bloomberg, нужни са около 7.5 млн. долара.

Богатството е относителна величина и до известна степен колкото повече неща притежаваш, толкова разбираш от колко повече имаш нужда, коментират авторите на изследване, представено пред публика днес.

Анкетирани са над 1000 домакинства, притежаващи средно 3.5 млн. долара инвестиционни активи. 42% от респондентите твърдят, че не се чувстват богати. Сред останалите 58%, които посочват, че се чувстват богати, преобладавали младите хора, които имат още дълъг професионален живот пред себе си.

Средната сума, посочена като граница да се чувстват богати, е 7.5 млн. долара.

Цитиран е милионер на 65 години, който отчита загубата на нови приходи, след като излезе на пенсия, очаква да живее още 30 години и индексира в съзнанието си и инфлацията. „4 милиона не е това, което би трябвало да бъде, бих желал да имам повече“ - посочва човекът.

В САЩ над 5.5 млн. домакинства имат активи за над 1 млн. долара, тоест около 5% от населението са милионери. В тези 5% са концентрирани 56% от богатството на страната, счита Fidelity, които са втората по големина компания за взаимни фондове в страната.

По данни на Федералния резерв, към края на 2010 г. богатството на домакинствата в страната възлиза на 56.8 трилиона долара.

Цитираното изследване е установило също, че оптимизмът на милионерите за бъдещите перспективи е най-висок за последните най-малко 4 години.

Един друг важен сигнал: 56% от инвестиционните съветници, които управляват индивидуални богатства, са възприели „бича“ стратегия на пазара на акции за следващите шест месеца.

83% от анкетираните от Fidelity милионери твърдят, че финансовата криза не е намалила доверието им в инвестирането. Мнозинството посочва, че целта в управлението на техните пари е не да се постигне растеж, а да се запази богатството.

Средният милионер е дал за благотворителни цели през 2010 г. 38 000 долара, или с 2 хиляди повече, отколкото година по-рано.

За сравнение, според класацията на вестник Пари на най-богатите българи, 26 млн. долара е достатъчна сума някой да се нареди сред българските 100 топ богаташи.