250 работници в пивоварна Болярка ВТ АД принудително ще излязат в отпуск поне за седмица заради спрения газ към България.
Газопреносното дружество Дунавгаз, което осигурява синьото гориво в региона, спря преноса на газ към промишлените предприятия. Прекратихме пивопроизводството вчера на обяд.

С газьол продължаваме да поддържаме само инсталациите. Производството ще бъде възобновено, когато технологично се пренастроим  за работа с мазут, каза изпълнителния директор на дружеството Антон Ненов.

Болярка ВТ АД спира временно производството на предлаганите на пазара продуктови серии с пет търговски марки.
 
Хлебозавод Славянка в Горна Оряховица спря производство заради кризата с газа, съобщи председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите Жени Сапунджиева. Дейността на фирмата е изцяло зависима от газоподаването. Няма други затворени хлебозаводи в региона, тъй като повечето работят на ток, уточни Сапунджиева.

Другият голям горнооряховски завод за производство на хляб - Корн, изпраща хляб и за шуменския си клон, който е спрял работа заради липсата на газ. Напълно или частично са спрели производство и големите производители на сладкарски изделия в региона - Лачита, Престиж и Кармела, информира още Жени Сапунджиева. При създалата се ситуация фирмите могат да издържат 2-3 дни.

Ако не се стигне до разрешаване на газовата криза хлебопроизводителите обмислят увеличение на цените с 5 до 10 процента.