316 лв. трябва да платят болниците за едно устройство за пръстови отпечатъци на пациентите. В тази сума влизат цената на устройството от 286 лв., доставка от 12 лв. и регистрацията му в здравната каса за 18 лв. При липса на регистрация в НЗОК устройствата не могат да работят, тъй като трябва да бъдат свързани със софтуерен ключ, съхраняван в сървърите на касата.

Вчера консорциумът "Стемо Гама Консулт" пусна устройствата за продажба, информира Центърът за защита на правата в здравеопазването. Очакванията са да бъдат закупени най-малко 20 000 устройства за общо 6 млн. лв. При закупени над 100 броя фирмата ще предлага отстъпки на болниците. 

Не е ясно обаче в какъв размер ще бъде тя и колко лечебни заведения биха се възползвали от нея, при положение че най-голямата болница в страната - пловдивската УМБАЛ "Свети Георги", е внедрила 84 устройства. "Стемо Гама Консулт" спечели обществената поръчка за изработването на софтуера с оферта за 477 хил. лв.

От няколко седмици устройствата се въвеждат пилотно в някои лечебни заведения, а от 1 октомври всички болници трябва да са ги внедрили.