Нови слухове за либийския лидер Муамар Кадафи бяха разпространени от арабския веснтик „Ал ш Шария Ал – Авсат“. Говори се, че секретарят на Кадафи, който последно е водил разговори с политици в Мавритания, Мали и Тунис, е казал, че началникът му е болен и иска да напусне страната си.

Секретарят по име Башир Сали е намекнал, че Кадафи има нужда от медицинско обслужване. Арабският вестник допълва, че са водени разговори с президента на Република Южна Африка Якоб Зума, в които Кадафи е помолил колегата си да даде убежище на него самия и на неговото семейство.

Също така, слуховете говорят, че Кадафи е влязал в контакт с високопоставени военни от Франция и Великобритания, за да си гарантира, че пътуването му по протежение на континента ще е безпроблемно.

Информацията за напредъка на гражданската война в Либия е противоречива. „Либийските правителствени сили контролират петролните пристанища“ - съобщава китайската държавна медия Синхуа, като Китай е зле прикрит симпатизант на режима в Либия.

Макар че понесоха големи загуби, бунтовниците през последните дни изтикаха правителствените сили към възвишенията на Триполи и Сирт, гласи западната версия за случващото се.