Бившият гигант в областта на фотографията Eastmen Kodak, който на 19 януари подаде документи за защита при банкрут по Глава 11, е поискал позволение от съда в Ню Йорк да изплати бонуси в размер на 13,5 млн. долара на малко повече от 300 свои служители.

Заради сътресенията в компанията се повишава броят на напускащите служители през първото тримесечие, се посочва в аргументите пред съда, цитирани от френския “Le Figaro”. Това се отразява негативно на качеството на работа и възпрепятства възстановяването на компанията.

Именно затова Kodak иска разрешение да изплати 8,5 млн. долара на група от 119 служители, или малко над 71 400 долара на човек, за да ги мотивира да останат в компанията. На друга група от около 200 служители ще бъдат раздадени бонуси в размер на 5 млн. долара, или около 25 000 долара на човек.

Компанията се опитва да излезе от фалита по Глава 11, подобно на General Motors. За целта обаче е важно да се запазят качествените кадри, допълват от Kodak.

От всички 7600 служители много заслужават да получат допълнително стимулиране, но ограничените средства позволяват бонуси да се раздадат на едва около 300 души, обясняват от ръководството.