Позициите на САЩ и Венесуела се обединиха с тази на Саудитска Арабия – да се спре създаването на зеления фонд, договорен на предишната среща за климата в Канкун. В Зеления климатичен фонд богатите страни в света трябваше да влагат средства ежегодно, които до 2020 г. трябваше да нараснат до 100 млрд. долара. Тези средства трябваше да отидат в помощ на развиващите се страни да се адаптират към климатичните промени.

Това според Bloomberg означава, че до закриването на конференцията в Дърбън, Южна Африка на 9 декември, разискването по тази мярка няма да бъде завършено и фондът ще се забави във времето. По текста /за създаването на климатичния фонд/ се е работило една година; ако той бъде отново подложен на обсъждане, ще има домино ефект, всички ще настояват да се внасят промени.

В момента представители на над 190 държави работят в Дърбън по пакет за борба с климатичните промени. Китай и Бразилия вече дадоха да се разбере, че няма да се ангажират с каквото и да е, ако богатите страни не се разберат под каква форма да бъде продължен протоколът от Киото, действието на който изтича през 2012 г.

Следващата седмица в Дърбън пристигат министрите на страните; преди това експертите трябваше да се договорят за детайлите. Надеждата беше климатичният фонд да бъде одобрен от всички още днес.

Но САЩ, Саудитска Арабия и няколко Латиноамерикански страни са на мнение, че документът уреждащ Зеления фонд съдържа грешки и неточности, които създават притеснения. Венесуела е на мнение, че ограничава достъпът на развиващите се страни до ресурси. На страната на Венесуела са Боливия, Никарагуа и Еквадор.

Саудитска Арабия иска да бъде компенсирана за разходите, които тя ще направи за запазване на климата. Тоест борбата за климата ще има негативни въздействия върху пазара на петрол и арабите искат да бъдат компенсирани за това.

Според запознати, мотивите на САЩ да не се съгласи с климатичния клуб са неговото управление. Вашингтон не иска ООН да поеме ръководството на фонда. Конгресът по-лесно ще отпусне пари, ако те не отиват към ООН.

Латиноамериканските държави са против също и защото на срещата в Копенхаген през 2009 г. богатите страни обещаха да дават годишно по 100 млрд. долара за климата до 2020 г. – а сега искат да бръкнат в джоба и на развиващите се страни.

Китайският представител каза вчера, че организирането на климатичния фонд ще е белег на успех за срещата в Дърбън.