Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев направиха първа копка на Лот 1 от автомагистрала „Марица". За втори път министър-председател на България направи първа копка на лот 1 на автомагистрала „Марица". Премиерът Бойко Борисов даде старт на отсечката от Оризово – Димитровград, на метри от мястото, където преди преди 11 години първа копка направи и Иван Костов.

„Има много такива първи копки назад във времето, но после по 10-20 години нищо не е правено, отбеляза Борисов и изброи условията необходими стартът на инфраструктурен обект да не остане символичен, а да се изпълни.

„За да е успешно начинанието първо трябва да го благослови в владиката, второ да има проект, трето да има осигурено финансиране, както е в този случай – 80 на сто от този строеж го плаща Европейският съюз, 20 на сто съфинансира държавата, и четвърто – ясен и прозрачен конкурс", изброи условията премиерът.

Той направи символичния старт на строителството на няколко метра от мястото, на което през декември 2000 година, тогавашният премиер Иван Костов направи първа копка на същия лот, чието строителство така и не тръгна.

Лот 1 е дълъг 31 км и е в отсечката от Оризово до Димитровград. Срокът на изпълнение на участъка е 25 месеца.

Изпълнител на аутобана е италианска строителна компания „Кооператива Муратория Чементисти - Чи Ем Чи Ди, Равена", а строителният надзор ще се извършва от Обединение „Т7/СИНК"-Пловдив. Финансирането на строителството е по ОП „Транспорт", a стойността е повече от 133 млн. лева без ДДС.

По трасето от Оризово до Димитровград се предвижда да бъдат изградени четири паркинга, десет пътни надлеза, три подлеза и четири моста. Ще бъдат построени и пет селскостопански подлеза за обслужване на „черни" пътища. Ще бъдат монтирани шумоизолиращи прегради между магистралата и населените места, през които тя преминава.

Автомагистрала „Марица" е част от общоевропейски коридор №4 „Дрезден - Будапеща - София - Истанбул" и част от трансевропейската магистрала „Север - Юг", свързваща страните на Източна и Централна Европа с Близкия изток и Азия. През автомагистралата преминава и трафикът за Гърция при пътен възел Ново село.