Министър-председателят Бойко Борисов и руският му колега Владимир Путин ще се срещнат в полския град Гданск. Очаква се те да обсъдят енергийните проекти между двете страни. Двамата премиери ще участват в мероприятията по повод 70-тата годишнина от началото на Втората световна война.

Двамата премиери проведоха телефонен разговор миналата седмица, в който са обсъдили основните проекти, в които България и Русия са партньори – газопровода „Южен поток”, петролопровода „Бургас – Александруполис” и строежа на АЕЦ Белене.

Още с встъпването си в длъжност новото българско правителство реши да направи анализ на проектите. Въпреки че според разчетите на предишния кабинет, проектът АЕЦ Белене трябва да струва 4 млрд. евро, според екипа на Бойко Борисов цената на втората атомна електроцентрала у нас варира между 7 и 10 млрд. евро. Вчера от енергийното министерство съобщиха, че не са водени преговори с нови потенциални инвеститори за централата, но засега нито една от възможностите за бъдещето й не е изключена.

В руската преса се обръща голямо внимание на първата среща между двамата премиери. Очаква се в полския град Гданск да бъде проведена среща и между премиерите на Русия и Украйна Владимир Путин и Юлия Тимошенко заради доставките на газ.

Бойко Борисов и Владимир Путин ще присъстват на церемонията пред Паметника на героите на Вестерплате. Там ще бъдат още президентът на Полша Лех Качински, премиерът Доналд Туск, германският канцлер Ангела Меркел, премиерът на Швеция Фредрик Рейнфелд, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, правителствени и други високопоставени ръководители на европейски държави.

Във водената от българския премиер делегация са министърът на външните работи Румяна Желева, посланикът ни в Полша Иван Найденов, началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова, външнополитическият съветник Радослав Точев и други.