Правителството има политическа воля да разследва всеки сигнал, подаден от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с Тиери Кретен, директор на дирекция „Разследвания и операции” в службата.

Борисов определи ОЛАФ като първостепенен партньор на България за събирането на доказателства, с които да бъдат съдени престъпниците. Премиерът е запознал Тиери Кретен с предприетите мерки и операции срещу криминалния свят у нас.

Днес директорът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов е в Германия, където заедно с местните власти започва разследване на финансови измами с българско участие, обясни Бойко Борисов. Сметки на български граждани, които са изнесли пари от България относно измамите с фалшиви кредитни карти, с източване на пари от банкомати, като се започне от тях и се стигне до контрабандата на цигари и всички останали престъпления, които касаят прането на пари. Продължаваме с отнемането на имущество, придобито чрез престъпна дейност. Това, че на възлови постове са поставени професионалисти, експерти в дадената област, от самите служби, също е нещо, което се толерира, допълни премиерът.

От своя страна Тиери Кретен заяви, че България може да разчита на ОЛАФ и службата ще направи всичко възможно за справяне с престъпността.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу държи на финансовото управление на европейските фондове, така че работа на ОЛАФ е да защитава финансовите интереси чрез разследвания и по-широки политики за борба с корупцията. Държа да отбележа, че ние се нуждаем от професионализъм и го виждаме в съвместните екипи за разследване и започналите реформи. Понякога ни критикуват, че сме бавни в разследванията, но за нас е важно да съберем достатъчно доказателства, които да послужат в съда, каза Кретен.

Напредъкът на България в борбата с измамите с европейските фондове и сътрудничеството на страната ни с Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ обсъдиха на среща премиерът Бойко Борисов и директорът на дирекция „Разследвания и операции” в службата Тиери Кретен.

Срещата се провежда непосредствено преди началото на правителственото заседание, на което министрите ще разгледат промени в наредбата за условията и реда за издаване на визи и промени в закона за безопасното използване на ядрена енергия. В дневния ред на заседанието е също приемането на национална стратегия за деинституционализация на децата в България.