Най-ценните ни инвеститори са тези, които създават работни места и експортен продукт, който да носи добавена стойност за държавата, каза министър-председателят Бойко Борисов пред участниците в срещата с ръководството на Източния комитет на германската икономика.

Срещата е в рамките на работната визита на премиера в Германия.

Той отбеляза пред представителите на бизнеса, че тази година министърът на икономиката има задача да направи всичко необходимо, за да увеличи броя на инвестициите. Същевременно подчерта, че е огромен натискът върху държавата за инвестиции в "зелена" енергия. По думите му налага се втори път да се променя закона, защото атаките са за проекти за милиарди евро.

Според Борисов България вече е изпълнила квотите за 2020 година за производство на "зелена" енергия.   

Министър-председателят отбеляза пред представителите на бизнеса, че на страната ни се отразяват проблемите, които имат съседните страни. В същото време България е дисциплинирана и изпълнява всички подписани споразумения от Маастрихт.

"Ако европейските страни и политици бяха спазвали Маастрихтските критерии ние нямаше да говорим за финансова криза в Европа. Няма какво да се сърдим на международните кредитни агенции. Ние сме за европейска кредитна агенция, но тя ще даде същите резултати, които дава Стандарт енд Пуърс", коментира премиерът.