САЩ да ни подарят ескадрила самолети, да отчетат проблема на премиера с "електромера" и да се поучат от Владислав Горанов за дълга. В общи линии това каза премиерът Бойко Борисов днес за отношенията между София и Вашингтон.

Въпреки критиките на най-големите енергийни компании, премиерът Бойко Борисов не се разграничи от плана на работодателските организации за одържавяване и последваща препродажба на двете американски топлоцентрали, съобщава MediaPool.bg.

В изказване пред представители на американски компании, министър-председателят даде ясно да се разбере, че се интересува преди всичко от това да няма антиправителствени протести като тези през февруари 2013 г. срещу цените на тока, когато подаде оставката на първия си кабинет.

На дискусия за регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси, организирана в понеделник от Американската търговска камара в България по повод 20-годишнината ѝ, Борисов обеща в скоро време разкрития на корупционни схеми в енергетиката, с които ще излезе спецзвеното между прокуратурата и ДАНС.

В отговор на упрека на Американската камара, че се вслушва в социалистическите призиви на български бизнес организации за експроприация, премиерът заяви: "Не трябва да гледате само вашата страна. Гледайте и моя проблем, защото това отива електромера на всеки български гражданин и когато не сме безкрайно прозрачни, ясни и точни, възникват съмнения. Затова именно казах, няма хубава корупция, няма хубави нарушения, просто трябва да бъдем към всички еднакви".

"Ние сме едно, ние сме приятели, иначе нямаше да си позволя да говоря по този начин. Признали сме военното крило на "Хисбула" за терористична организация, спираме руски самолети над морето и ако това не са ни партньорите, кои ще са?", заяви премиерът пред представители на американското правителство и бизнес.

Прескачайки от тема в тема и смесвайки бизнес отношения, търговски договори, цени, двустранни и многостранни политически отношения и геополитика, Бойко Борисов говори с назидателен тон на САЩ – да се поучат на финансова дисциплина от България или от отношението на ЕС към страната.

Коментирайки американски инвестиции у нас, той непрекъснато даваше пример със спрените руски енергийни проекти "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене" и последвалото арбитражно дело за "Белене", обяснявайки, че е "по-добре да ме осъдят или да осъдим", отколкото такива проекти да продължат.

Бойко Борисов говори за провалените намерения за строеж на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" по технология на американската "Уестингхаус".

"Уестингхаус" е сериозна компания и се надявам да дойде да строи в България при условия, при които се строи в една европейска държава, с ясен план колко струва, кога ще се избие инвестицията, колко ще струва произведената енергия, кой го финансира, кои реактори ще заложим. Тогава вече, Род, ще седнем на масата и ще го обсъдим", обърна се Борисов на първо име към посланика на САЩ в България Родерик Мур.

"Няма да идват при мен с меморандумче, което не се знае след 10 години какво ще бъде. Тук и Американската търговска камара има своята вина. Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството. Не ви се меся", каза премиерът.

По думите му, когато има проблем с руски проект, България действа незабавно.