„Свикнали да си лапат” - така министър председателят Бойко Борисов въведе темата за частните пенсионни фондове в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. За първи път в пенсионната реформа нещо радикално се прави и се прави така, че системата от днес да бъде балансирана до 2032 година, да има спокойствие за пенсиите на хората.

По отношение на идеята активите на частните пенсионни фондове да минат към НОИ, премиерът каза:

„От 2000 година се трупат пари. Те не са на тези частни пенсионни фондове, които сега казват, че някои ги национализират, това са парите на хората. С огромни режийни разходи на тези фондове. Какво става? 2006, 2008, 2009 преди да дойдем ние, тези частни пенсионни фондове трябва да си поемат и да си плащат пенсиите на т.нар. категорийни работници. Това са работниците, като миньори, летци - с най-тежките условия на труд. Но като дойде годината за плащане, те все не са готови." „Докога ще отлагат", попита министър-председателят.

„Тези, които сега казват, че им се „национализират" парите, могат да плащат по закон по 50-60 лева на миньорите. А учителският фонд, който е в НОИ, има 104% ликвидност и работи перфектно. И синдикатите предложиха по същия начин тези частни пенсионни фондове, които имат около 500 милиона някъде, половин милиард - да се преместят в НОИ", допълни премиерът.

По отношение на скъсаното споразумение между лекарския съюз и правителството премиерът бе категоричен: „Аз имам принцип, като късат споразумението, после да го лепят и тогава да дойдат при мен. Редно е, когато подписваш с някой споразумение да отидеш при него и да го скъсаш пред него, да му кажеш кое не е изпълнено в това споразумение."

По споразумението с лекарския съюз точките, които сме поели като ангажимент, се изпълняват в пълния обем. За първи път всичко, което се събира от здравна вноска, отива за здраве, коментира Борисов.