Премиерът Бойко Борисов заяви на пресконференция в Министерския съвет, че на предстоящи срещи в Брюксел на икономическия и финансовия министър ще бъде поставен въпросът за финансирането и за приоритизирането на проекта Набуко за целия ЕС.

В неформални срещи съм поставял този въпрос, но сега искам да го сложим официално в дневния ред, на масата на преговорите, защото трябва да се намерят парите за построяването му, добави министър-председателят след среща с премиера на Грузия Ника Гилаури, който пристигна на еднодневно работно посещение в България.

Съумяхме и с Турция, и с Грузия да уеднаквим позициите си по проекта Набуко, заяви българският премиер.

Сега има около 200 млн. евро, които са заделени за Наубко от ЕК. С еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер сме говорили, ако е възможно от тях 60-65 млн. евро да ни дадат за свързващата връзка, която е елемент и първото построено на територията на България от газопровода Наубко, посочи премиерът.

По думите му, това е диверсификация и възможност да ползваме природния газ от Азербайджан, Грузия, през Турция за България, за да може да се доставя природен газ и през връзката ни с Гърция, и през Набуко, и през Южен поток.